18:41, 05.03.2021Izvor: RTV Kim, Radio Kontakt Plus

Gračanica: Automobilom udario dečaka, pa pobegaoBeli pasat koji se oko 17:00 kretao iz centra Gračanice ka Ajvaliji, udario je u banderu i povredio dvanaesetogodišnje dete koje je odmah prebačeno u gračanički KBC, odakle je u nesvesnom stanju upućeno u Prištinu. Vozač je ostavio slupani auto i pobegao sa lica mesta.

gracanica-automobilom-udario-decaka-pa-pobegao

Foto: Kancelarija za KiM

U delu Gračanice oko Doma kulture trenutno nema struje, a kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, građani se okupljaju na mestu nesreće. Saobraćaj je trenutno obustavljen.

Iza povređenog deteta ostale su patike na asfaltu. Na trenutno dostupnim fotografijama nisu primetni tragovi kočenja na kolovozu.

Policija i vatrogasci se nalaze na mestu nesreće. Kako ekipa RTV Kim nezvanično saznaje, povređeno dete nije životno ugroženo.

Okupljeni meštani navode da će pisati peticiju da se u ovom delu Gračanice hitno postavi "ležeći policajac", odnosno veštačka prepreka na kolovozu kojom se vozači primoravaju da, u cilju bezbednosti saobraćaja, smanje brzinu vozila.

"Mnogo je vozila, nepoštovanje brzine, policija slabije radi svoj posao. Eto, desilo se šta se desilo. Jeste ovo magistralni put, ali bilo bi vreme da se postavi neki 'ležeći' jer ovo je haos. Trotoari koji su tu gde jesu su zbog radova na putu poravnati sa njim, tako da nema ni trotoara. Baš ovaj deo od Doma kulture do ulaza u Gračanicu je katastrofa", rekao je novinarima jedan od okupljenih meštana.

Među građanima ima i onih koji su mišljenja da u Gračanicu što pre treba uvesti i svetlosnu saobraćajnu signalizaciju.

Kancelarija za KiM: Najstrože kazniti počinioca

Iz Кancelarije za Kosovo i Metohiju zahtevaju da se počinilac ovog nehumanog i gnusnog dela hitno privede pravdi. 

Pozivajući se na svedočenje očevidaca, iz Kancelarije kažu da je muškarac koji je izazvao nesreću, albanske nacionalnosti.

„Tražićemo najstrožu kaznu za onog koji je mogao da povredi dete i potom ne pokaže ni trunku saosećanja da se zaustavi i pomogne. Za takav čin nema opravdanja“, navodi se u saopštenju iz Kancelarije za KiM. 

Kako se ističe, samo će se najstrožom kaznom poslati jasna poruka da srpska deca nisu mete i da ne smeju još jednom biti žrtve bez kazne. 

„To od Кosovske policije, ali i međunarodne zajednice, očekuje svaka srpska porodica na Кosovu i Metohiji“, dodaje se. 

Današnji događaj izazvao je razumljivu uznemirenost i revolt Srba u Gračanici, ali i širom Кosova i Metohije. 

„Molimo ih da ostanu mirni, a država će svim raspoloživim kanalima učiniti sve da počinilac bude adekvatno sankcionisan.“

Iz Кancelarije za КiM poručuju da će porodici povređenog dečaka pružiti svu moguću pomoć i logistiku.

Popović: Ovaj nesrećni slučaj treba svima da bude opomena koliko je bezbednost u saobraćaju u Gračanici ugrožena

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, zahteva od Kosovske policije i nadležnih organa da hitno procesuiraju počinioca koji je danas krećući se kroz Gračanicu neprimerenom brzinom automobilom udario dečaka i naneo mu teške telesne povrede, a potom pobegao.

Vozač koji je krećući se iz pravca Gnjilana kroz Gračanicu pokosio automobilom trinaestogodišnjaka koji je vozio bicikl, a potom od siline udara oborio i dalekovod, zbog čega je Gračanica ostala bez električne energije, pobegao je sa lica mesta.

Popović zahteva od policije da hitno pronađe i procesuira vozača koji je upravljao vozilom, a meštane poziva na smirenost i uzdržanost.

„Nadamo se i verujemo da će 13-togodišnji L. P. biti dobro i da će se utvrditi sve okolnosti nesreće, te da će se vozač automobila pronaći i kazniti. Ovaj nesrećni slučaj, koji nije jedini ni izolovani u poslednjih nekoliko godina u Gračanici, treba svima da bude opomena koliko je bezbednost u saobraćaju kroz Gračanicu ugrožena. Velika cirkulacija saobraćaja regionalnim putem kroz Gračanicu do Gnjilana dovodila je proteklih godina do brojnih incidenata, ne samo učesnika u saobraćaju, već i do raznih provokacija kojima su naši meštani bili izloženi. Naši apeli želja i volja, kao i pronalaženje mogućnosti kroz gotov projekat da se Gračanici obezbedi obilaznica, koja bi izmestila saobraćaj iz centra Gračanice, još uvek nisu dali nikakve rezultate niti na pozitivnu ocenu i odobrenje institucija u Prištini“, kazao je Popović.


Tagovi: GračanicaSaobraćajna nesrećaKancelarija za KiM

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije