12:06, 07.01.2021Izvor: RTS

Gračanica: Božić veliko okrepljenje, dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubavNa Kosovu i Metohiji u pravoslavnim hramovima služene su božićne liturgije, a praznik u srpskim sredinama protiče u miru.

gracanica-bozic-veliko-okrepljenje-dodatno-daju-snagu-veru-nadu-i-ljubav

RTS

Vladika raško-prozrenski Teodosije čestitao je pravoslavnim vernicima praznik iz manastira Gračanica, gde je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio liturgiju.

"Za sve nas pravoslavne hrišćane današnji praznik je veliko okrepljenje. U ovim danima kada narod strada na razne načine, a najviše zbog opake bolesti koja hara celim svetom, ovakvi praznici kao što je Božić, nama dodatno daju snagu, veru i nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi da bi mogli da odolimo svim iskušenjima, i onim spolja, ali i onim iznutra, koja su u nama", poručio je vladika.

Naveo je da današnji praznik daje poruku mira, da prvo imamo mir u sebi, ne bilo kakav mir, nego mir Hristov, trajni mir koji ne može niko da uzme koji je od ovoga sveta.

"Zatim da imamo mir u svom domu, njihovoj obitelji, sa svojim komšijama, susedima, sa onima sa kojima živimo i radimo. To jedino možemo imati ako imamo Hrista u sebi. Ako smo se pomirili sa sobom i ako smo se pomirili sa Bogom, i ako imamo ljubavi prema Bogu", kazao je vladika. 

Istakao je da je radostan štio je srpski narod i pored svih mera opreznosti, došao u crkvu, što se pričestio, jer time svedoči da veruje u život i da je život pobedio smrt, da je dobro pobedilo zlo i da zaista radost niko uzeti ne može.

Proslavi Božića u centralnom delu Kosova i Metohije prisustvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji jutros bio položajnik u jednoj srpskoj porodici u selu Dobrotin.

Prisustvovao je i liturgiju u Gračanici odakle je poželeo da na današnji praznik iz prošle godine izazova uđemo u godinu pobede, istakavši da svaka nova kuća koju sagradimo, svaki novi put, svaka nova bolnica, svaka nova zgrada, svaka nova crkva koju podignemo, jeste pobeda i korak ka miru i blagostanju.

"Ovde iz srca KiM, pod svodivima slavne Gračanice koja slavi 700 godina od postojanja, želim da pozdravim srpski narod i čestitam im najveći hrišćanski praznik, radosnim pozdravom, mir Božji, Hristos se rodi. Rođenje gospoda Isusa Hrista uvek i iznova znači radjanje nove nade, jačanje vere i snaženje duha, da opstanemo i ostanemo ovde, na našem Kosovu i Metohiji", poručio je Petković.  

"Želim da ukažem da je država Srbija, Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uvek uz svoj narod na KiM, i da ćemo učiniti sve da u narednom periodu kako bi pomagali naš narod i kako bi ovde opstali", dodao je Petković.


Tagovi: GračanicaVladika TeodosijePetar PetkovićBožić

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije