Poziv za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu

Odbor za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija sakuplja sredstva za obnovu ovog hrama poznatog i kao Rajkova crkva. 
Image

Poziv za obnovu preneo je manastir Visoki Dečani.

Rajkova crkva jedan je od hramova na Kosovu i Metohiji koji nije obnovljen nakon što je u leto 1999, posle dolaska nemačkih mirovnih snaga u Prizren, miniran. Poslednjih 20 godina ova porušena svetinja korišćena je kao deponija smeća, čak i kao nužnik i nikakva rekonstrukcija nije bila moguća – navode iz Visokih Dečana. 

„Crkva Svetog Nikole nalazi se u dvorištu prizrenske gimnazije. Car Dušan ju je 1348. godine priložio manastiru Sv. Arhanđela. Zadužbina je prizrenskog vlastelina Rajka Kirizimića čiji se sin Bogdan Kirizimić pominje u Prizrenu 1361. i 1368. u pomjaniku hrama Bogorodice Ljeviške. Crkva Svetog Nikole je služila do 1795. godine kada je skadarski Mahmud paša Bušatlija opljačkao Prizren. Tada je opljačkana i ova crkva, pa se jedna njena knjiga obrela u crkvi sela Crnobrega kod Dečana, gde ju je zatekao i otkupio proiguman Dečana Sava Saćelarija i vratio u prizrensku crkvu. Krajem XVIII veka crkva je usled poplave bila oštećena. Obnovljena je 1857. godine kada je dograđena spoljna priprata. U crkvi sa sačuvala najstarija prizrenska ikona Bogorodice Odigitrije iz sredine XIV veka, koja je prvobitno stajala na ikonostasu Bogorodice Ljeviške, a sada je u manastiru Sv. Arhanđela“ – navode takođe iz manastira Visoki Dečani.  

Svi koji su zainteresovani da pomognu obnovu crkve, mogu da se jave jereju Jovanu Radiću, parohu sabornog hrama Svetog Đorđa u Prizrenu koji je i predsednik Odbora za obnovu. Informacije su dostupne na društvenim mrežama – Instagram i Fejsbuk stranica Odbora za obnovu. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.