12:57, 04.12.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Gračanica: Konferencija o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu (FOTO)“Nećemo odustati od insistiranja na otkrivanju istine o stradanju naših kolega,” - poručeno je između ostalog na današnjoj Konferenciji o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, održanoj u Gračanici.

gracanica-konferencija-o-ubijenim-i-nestalim-novinarima-na-kosovu-foto

Radio Kontakt Plus

Sa konferencije je upućen poziv svima koji imaju bilo kakve informacije o novinarima i medijskim radnicima nestalim i ubijenim na Kosovu, u periodu od 1998. do 2005. godine, da kažu sve što znaju i na taj način pomognu svima.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, podsetio je da su novinarska udruženja - Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije na Kosovu i Sindikat novinara Srbije, Evropskoj federaciji novinara podneli zahtev kojim se, između ostalog, traži uspostavljanje Komisije koja bi se bavila istraživanjem slučajeva ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika.

“Traži se i pokretanje istrage u vezi 15 ubijenih novinara na Kosovu. Rezolucija je inače usvojena prošle godine, međutim Komisija još uvek nije formirana.Nadamo se da će svi nerešeni slučajvi biti rasvetljeni, nećemo odustati od toga da saznamo ko ih je i zašto ubio, zbog čega niko za to nije  odgovarao. Tražimo da se otkrije prava istina o stradanju naših kolega bez obzira na nacionalnost i da krivci budu procesuirani i kažnjeni”, rekao je Ničić.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu kazao je da još uvek tražimo pravdu za one koji su stradali na dužnosti.

“Moramo učiti iz prošlosti suočavanjem sa njom”, rekao je Bratu.

Slučajevi nestalih i ubijenih i novinara nisu etničko pitanje  podvukao je šef OEBS-a.

“Ovo nije etničko pitanje o Srbima i Albancima, već je reč o ljudima, civilima, novinarima koji su radili svoj posao”, istakao je Bratu.

“Moramo govoriti o ovim ljudima.Oni nisu statistika, to su nečiji očevi, braća, dugujemo to njihovim porodicama”, rekao je on.

Bratu je kazao i da nekažnjivosti za zločine počinjene prema novinarima, utiče na slobodu izveštavanja i otvara prostor za slične napade u budućnosti.

Šef OEBS-a je pozvao sva novinarska udruženja i što još važnije tužilaštva i pravosudne organe da blisko sarašuju kako bi sudbina 15 novinara bilo rasvetljenja.

Bratu je istakao da Kosovo, ali i ceo region moraju primeniti efektivnije mere kako bi zločini prema novinarima konačno postali tretirani kao zločini i dobili sudski epilog. Bratu je osudio vandalizam upornog rušenja spomen-ploče novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću koju su predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu postavili sedmi put u maju ove godine.

Novinari ističu da je ambasador Bratu prvi i jedini međunarodni zvaničnik na Kosovu, koji je dao otvorenu podršku zahtevu novinara da se rasvetli sudbina njihovih i koji je prisustvovao postavljanju spomen-ploče ove godine.

Govoreći o slobodi medija danas, Bratu je rekao da se pritisci nastavljaju, iznevši podatak da je tokom ove godine zabeleženo 19 slučajeva napada na novinare.

“Ovo je pitanje koji ne možemo priuštiti da zanemarimo," - rekao je Bratu, dodajući da iako trenutno nemamo slučajeve ubistava novinara u regionu, linija između prednji i ubistava je veoma tanka.

U nastavku Konferencije usledio je razgovor sa članovima porodica nestalih i ubijenih novinara i njihovim prijateljima kolegama.

Konferenciji prisustvuje i Marek Novicki, bivši Ombudsman na Kosovu i nekadašnji član Savetodavnog odbora za ljudska prava UNMIK-a.

Tokom ratnih sukoba 1998. i 1999. ali u godinama koje su usledile, na Kosovu je ubijeno 15 novinara - Đuro Slavuj, Ranko Perenić, Afrim Malići, Ljubomir Knežević, Milo Buljević, Aleksandar Simović, Momir Stokuća, Enver Maljoku, Šefki Popova, Đemajlj Mustafa, Bekim Kastrati, Bardulj Ajeti, Krist Gegaj, Šaban Hoti i Marjan Melonaši.

Konferencija posvećena ubijenim i nestalim novinarima, održava se u Gračanici na inicijativu Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Udruženja novinara Kosova, u organizaciji OEBS-a.Tagovi: OEBSGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije