Gračanica: Obeležen Međunarodni dan turističkih vodiča

Turistička organizacija Gračanice (TOG) je obeležila Međunarodni dan turističkih vodiča besplatnom turom za sve zainteresovane. Šetnja i upoznavanje prisutnih sa znamenitostima Gračanice počeli ...
Image

Teodora Đokić posao turističkog vodiča obavlja već pet godina i kaže da je dinamičan i zanimljiv.

„Nikada ne znate šta ćete da očekujete, zato što se uvek sarađuje sa različitim grupama ljudi, različitog porekla, nacionalnosti. Svaka tura je drugačija i svako drugačije shvati ono što pričamo. Ovaj posao je dobar, naročito za mlade ljude koji žele da više putuju i upoznaju nove stvari“, rekla je ona.

Strani turisti koji dolaze na Kosovo se neretko odlučuju da posete Gračanicu, najviše zbog srednjovekovnog manastira koji se nalazi na listi ugroženih spomenika Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) od 2004. godine.

„Ono što je nama zanimljivo je veliki broj turista iz azijskih zemalja, naročito pre pandemije koronavirusa je to bio slučaj. Smatramo da će se broj stranih turista u naredom periodu povećavati, budući da su i mere znatno ublažene“, rekla je Đokićeva.

Obilasci manastira Gračanica, arheološkog parka Ulpijana, Gračaničkog (Badovačkog) jezera, ali i svih ostalih crkava i manastira na području centralnog Kosova su u ponudi TOG-a.

Edukativne posete đaka od petog do osmog razreda se organizuju svake godine i besplatne su.

„Ove godine planiramo da uvedemo i ture koje će biti naplaćivane, od manastira Gračanica do manastira Svetog Dimitrija u Sušici, Ulpijane, pa do manastira Draganac“, rekao je Teodorin kolega Petar Jevtić koji kao turistički vodič radi dve godine.

Turistička organizacija Gračanice (TOG) Međunarodni dan turističkih vodiča obeležava drugu godinu zaredom kako bi, prema rečima direktorke ove organizacije Sandre Đokić, promovisala svoj rad.

„Kolege, turistički vodiči, na ovaj dan daju podršku svim svojim kolegama širom sveta“, rekla je Đokićeva.

Napominje da opštinu Gračanica godišnje poseti mnogo ljudi.

„Imamo turiste koji su svake godine u određenom periodu ovde, sa pojedinima se poznajemo i družimo. Najveća posvećenost je za vreme Vidovdana, ali i tokom leta“, zaključila je Đokićeva.

Međunarodni dan turističkih vodiča uspostavljen je 1990. i od tada se u Srbiji obeležava svake godine. Cilj njegovog obeležavanja je da se podigne svest o turističkim vodičima kao važnim predstavnicima mesta u kome žive i rade.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.