Gračanica: Opština izdvojila 25.000 evra za doček pravoslavne Nove godine

Za doček srpske Nove godine, večeras od 19.00 časova na Trgu oslobodilaca u Gračanici publiku očekuje kulturno-umetnički program uz meso tradicionalno pečenog bika na ražnju, kuvanu rakiju i ...
Image

„Nadam se da će biti dovoljno tog novca, mada i nisam baš siguran. Od ovih para smo kupili i paketiće za decu viših razreda, od petog do osmog, kupljeno je 1.255 paketića. Sva sredstva su usmerena na pravo mesto, tako da smatram da naši građani ne trebaju da brinu o tome“, rekao je direktor NVO „Gračanička omladinska incijativa“ i organizator dočeka Dejan Božidarević za Kim.

On je dodao da se ove godine, uz meso bika na ražnju, kuvano vino i rakiju, građani mogu poslužiti još i pljeskavicama i belim mesom.

„Prasića neće biti, zato smo obezbedili pljeskavice i belo meso za najmlađe učesnike koji će da dođu ovde. Smatramo da bi bilo bolje za sve njih da mogu da pojedu i da se malo opuste. Kako ćemo prase koje je na ražnju da isečemo i stavimo u lepinju? Vo ima oko 450 kilograma, imamo 100 litara rakije i 300 litara vina“, rekao je Božidarević.

On je najavio i nagradnu igru:

„Igra je za sve koji žele da učestvuju. Ko pobedi – ima večeru u piceriji ’Asteriks’, tako da je nagrada poprilično skromna, ali dobra. Nagradu će dobiti i par koji osvoji drugo mesto“.

Bik je stavljen na ražanj jutros u 5.00, dok je kuvanje vina i rakije počelo u 15.00 časova.

„Ljudi koji su u Gračanici, a na početak programa ne mogu ili ne žele da dođu, kuvano vino i rakiju mogu da probaju i tokom dana“, dodao je Božidarević.

Kulturno-umetnički program počinje u 19.00 časova i trajaće do ranih jutarnjih sati, istakao je direktor NVO „Gračanička omladinska inicijativa“.

„Večeras će uz di-džeja biti i rokenrol bend, Slobodan Boba Rakić, Snežana Vušević. Jedna prava i zabavna noć će biti pred nama. Uz ceo taj program, biće vatromet u ponoć, posle toga ide di-džej i ako treba još mnogo što šta, očekujemo lep program“, zaključio je Božidarević.

Za razliku od prethodnih godina, ove neće biti organizovanog prevoza za meštane okolnih sela koji žele da dođu na centralni trg u Gračanici i tu dočekaju Novu godinu po drugi put za manje od dve nedelje.

Meštani Gračanice sa kojima je Radio Kim razgovarao ovu Novu godinu će uglavnom dočekati u nekom restoranu, a prethodno svratiti na trg.

„Večeras, za proslavu Nove godine, idem sa društvom u restoran ’Ognjište’. Na trg večeras nećemo ići, a za Novu godinu svima želim sve najlepše, ali prvo zdravlje“, kazao je Dušan Petrović.

„Verovatno ću biti ovde u kafanama ili restoranima, vidim da se ovde sprema doček pravoslavne Nove godine, pa ću najverovatnije svratiti ovde, na Trg oslobodilaca. Verujem da će biti lepo, a svakako svima želim sve najlepše u Novoj godini“, rekao je Aleksandar Milić.

„Proslavićemo u sklopu porodice, nećemo na trg“, naveo je kratko Asmir Radančić.

„Večeras ću pravoslavnu Novu godinu proslaviti u kafiću ’Dorijan Grej’, možda pre toga sa bratom svratim na trg“, kazala je Mirjana Nikolić.

Nova godina po Julijanskom kalendaru, poznata još kao stara ili pravoslavna, kod nas najpoznatija kao srpska Nova godina, slavi se u noći 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru. Iako nije „zvanična“ Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, u pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama: Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.