Gračanica: Počela prijava za “Školu filmske magije”

Prijava za „Školu filmske magije 8“ u Gračanici, počela je danas i trajaće do 26. avgusta.
Image

Školu „Filmske magije 8“, koja će biti održana od 26. do 31. avgusta, organizuje Dom kulture „Gračanica“, u saradnji sa „Gargantua Films“ iz Beograda. 

Zainteresovani se mogu javiti lično ili imejlom Doma kulture „Gračanica“ domkulturegracanica1@gmail.com.

Cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent. 

Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu (od scenarija, režije, glume, kamere do montaže).

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način.

Tokom trajanja škole biće obuhvaćeni sledeći kursevi iz sveta filmskog stvaralaštva:

Produkcija – Ema Filipović, režija – Stefan Кrasić, scenario – Dušan Bulić, gluma – Mihailo Laptošević, montaža – Marija Šarac, kamera – Mihajlo Savić, zvuk – Srđan Bajski

Tema ovogodišnje Škole filmske magije je kako osmisliti i napraviti igranu seriju. 

“Pored toga što živimo u vremenu tzv. ‘drugog zlatnog doba televizije’, serije postižu ogromne gledanosti na striming platformama i drugim savremenim medijima, a internet nam omogućava da dođemo do gledalaca u svakom kutku planete. Polaznici će, kroz rad sa našim iskusnim predavačima, napisati, snimiti i izmontirati pilot epizodu za mini-seriju, a po završetku radionice svi zainteresovani će moći da je vide na internet”, navode organizatori.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci, napominju. 

“To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o ‘lepom’. Stoga, osim osnovne edukacije naša škola usmerena je i na formiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema pravim vrednostima”, poručuju organizatori.

Pokrovitelji ove jedinstvene škole su Кancelarija za Кosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade Republike Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.