11:25, 28.06.2020Izvor: RTV KIM

Gračanica: Praznična liturgija u manastiruU porti manastira Gračanica služena je sveta arhijerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

gracanica-praznicna-liturgija-u-manastiru

Foto: RTV KIM

Zbog pandemije Covid-19, ove godine na Vidovdan, je došlo manje vernika iz centralne Srbije i regiona.

Ispred kapije manastira, predstavnik Eparhije deli maske vernicima koji ih nemaju. 

Međutim, retki su oni koji se apsolutno pridržavaju epidemiolioških mera na koje su apelovali i predstavnici Eparhije raško-prizrenske, ali i policija, javlja RTV Kim sa lica mesta.

"Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih", rekao je obraćajući se okupljenima u manastirskoj porti episkop Atanasije.

"Kako je rekao hercegovački pesnik Aleksa Šantić ’grobovi naši boriće se s vama’. Oni ne mogu graditi svoju budućnost na rušenju grobova, niti na proganjanju dece naše. Sudbina im je kao i svih progonitelja hrišćana. Samo da mi izdržimo i postojimo na mestu postojanstva i dostojanstva našega. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati. To postojanstvo vi imate ovde, na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji", dodao je vladika. 

"Niko nam ga (Kosovo) ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski", zaključio je vladika Atanasije čestitajući vernicima današnji trostruki praznik.

Današnjoj liturgiji u Gračanici prisustvovali su predsednik Privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić, kao i šef ruske kancelarije, Andrej Lisovoj.

Iz Eparhije je prethodnih dana apelovano na vernike da ne nose obeležja već, eventualno, ikone svetaca. 

Ipak, u manastirskoj porti je prisutna i grupa ljudi u majicama sa likom Milunke Savić.Tagovi: VidovdanPraznikSPCGračanicaEparhija Raško-prizrenskaKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije