Gračanica: Problemi sa poplavama, kanalizacijom i javnom rasvetom

"Lokalna samouprava nema novca u budžetu da od bujnog rastinja očisti 11 kilometara dugo korito reke Sitnice. Takođe, nema ni kamion koji bi radnicima pomogao da problem začepljenih ...
Image

„Obilne padavine su januara prošle godine prouzrokovale poplave u selima Radevo, Lepina, Skulanevo i Batuse. Zbog ograničenog budžeta urađena je nedovoljna zaštita, potrebno je uvećanje budžeta kako bi se zaštitili od poplava adekvatno“, rekao je član Odbora javnih službi Stefan Mitrović.

„Moj predlog bi bio da krenemo prvo od malih nekih investicija, da probamo da odradimo propusne kanale kroz ta mesta, jer su kanali pored dvorišta zapušteni. Mi smo radili nešto, ali mislim da je to nedovoljno, da treba detaljan projekat da se odradi, da se ti propusti izbetoniraju. Imamo par mesta u Lepini i Skulanevu gde su ljudi, radi ulaza u svoja dvorišta, zatrpali kanale. Trebalo bi malo veći projekat da se odradi da bi sva ta mesta imala atmosfersku kanalizaciju“, dodao je Mitrović.

U koritu reke Sitnice, koja kroz teritoriju opštine Gračanica protiče u dužini od 11 kilometara, ima velikog rastinja što ovu reku čini sporijom.

Za sanaciju te vegetacije lokalna samouprava nema dovoljno novca u budžetu, istakao je direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica, Vladica Trajković.

„Planirao sam za iduću godinu da krenemo prvu fazu iz pravca Kosova Polja. Opština Kosovo Polje je uredila jedan deo, tako da mi nastavljamo ka Batusu i Radevu, da ta voda što brže otiče, da bi imali mogućnost da ti kanali kroz naselje odrade svoj posao. Ako je Sitnica puna, mi možemo da kopamo kanale kroz naselja, ali ta voda nema gde da uđe“, rekao je on.

Trajković je dodao da je Opština Gračanica zajedno sa Opštinom Lipljan predala projekat Ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da se od kružnog toka ČMI (na skretanju za Lipljan iz pravca Lapljeg Sela) prokopa kanal, usmere vode kroz cevi i odvedu do Sitnice.

Česta začepljenja kanalizacije

Jedan od čestih problema u opštini Gračanica je začepljenje kanalizacije.

Trajković je kazao da radnici javnih službi, kada su u pitanju domaćinstva, izlaze na teren i ručno otklanjaju probleme tog tipa.

„Vodovod pokriva sedam opština, imaju mali broj cisterni. Prioritet su im glavni grad Priština i ostali gradovi. Na ovu temu pričali smo sa predstavnicima Regionalne vodovodne kompanije da napravimo sporazum, ako budemo u mogućnosti da nabavimo zajedno jednu cisternu koja će biti stacionirana na teritoriji opštine Gračanica“, rekao je Trajković.

Do začepljenja kanalizacije dolazi zbog nemarnosti građana koji ne vode računa i otpad bacaju u kanalizaciju, smatra član lokalnog Odbora javnih službi Zoran Danilović.

„Uputio bih apel svim nesvesnim građanima da povedu malo računa kako koriste kanalizacionu mrežu“, kazao je on.

Javna rasveta za Sušicu, Dobrotin i Gušterice

Pored redovnog održavanja javne rasvete, za ovu godinu su na teritoriji opštine Gračanica predviđeni dogradnja i rekonstrukcija javne rasvete.

„Rekonstruišemo javnu rasvetu od Donje Gušterice do Dobrotina, gde ćemo ugraditi novu sa led svetiljkama. U naselju Sušica, gde žive Albanci prema Šaškovcu, ne postoji nikakva rasveta. Ove godine raspisujemo tender da rešimo i taj problem. Predviđeno je da spojimo rasvetu između Donje i Gornje Gušterice“, kazao je Trajković.

U budžetu za 2023. godinu opredeljen je iznos od preko 100.000 evra za rešavanje problema rasvete u naseljima koja je još uvek nemaju.

Na današnjoj sednici redovnoj sednici Odbora za javne službe u Gračanici nije bilo reči zašto je većina šahti na putu između ovog mesta i Lapljeg Sela otvorena, a situacija je slična i između Lapljeg sela i Čaglavice.

Samo malobrojne rešetke, koje su zavarene ili duboko uvaljene u asfaltnu podlogu, još uvek pokrivaju kanalizacione otvore.

Projekat od 82 miliona evra za sistem za prečišćavanje otpadnih voda

„Na redovnim sastancima sa predstavnicima GIZ-a (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) potpisali smo projekat vredan 82 miliona evra, koji će se realizovati u narednim godinama, kako bi se produžile kanalizacione mreže i napravio sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Gračanici, Lapljem Selu i Preocu“, rekao je direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković na drugoj redovnoj sednici Odbora za javne službe.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.