Gračanica, razmena 17 hektara opštinskog za 18 ari privatnog zemljišta

Odbornici Skupštine opštine Gračanica odlučili su da razmene opštinsku nepokretnu imovinu od 17 hektara za 18 ari privatnog puta vlasnika Albanca Redže Šoše u ataru ...
Image

„Odluka o razmeni opštinske nepokretne imovine“ sa privatnom doneta je juče na sednici lokalne skupštine, a bivši gradonačelnik Gračanice, Branimir Stojanović, objavio je na svom Fejsbuk nalogu prvu stranu odluke, a u međuvremenu i Fejsbuk događaj kojim se poziva na protest i zahteva ostavka Ljiljane Šubarić, zakazan za 3. oktobar, u 12 časova, u Gračanici. 

„Deo katastarske parcele br.4-0 KZ Gračanica, površine 169.597 metara kvadratnih, vrsta korišćenja parcele-poljoprivredno, trenutno korišćenje parcele – pašnjak, treće klase vlasništvo Opštine Gračanica, sa parcelom br. 909-26 KZ Čaglavica, površine 1.844 metara kvadratnih, vrsta korišćenja parcele-infrastruktura, trenutno korišćenje parcele – privatni put, mesto zvano RAVNIŠTE OKUĆNICA, vlasništvo Redž Šoši“, navodi se u odluci, prenosi RTS.

Stojanović je objavio i kopije plana razmenjenih parcela.

Odluka je na sednici skupštine doneta na predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić. U odluci se ne navode detalji, kao ni svrha razmene zemljišta.

Medija centar u Čaglavici je u međuvremenu objavio i da je na jučerašnjoj sednici skupštine rečeno da je odluka o razmeni opštinske nepokretne imovine prethodno usvojena 15. juna 2021. godine, na predlog bivšeg predsednika opštine Gračanica, Srđana Popovića.

Ta odluka je, međutim, vraćena na ponovno odlučivanje, jer je tadašnji saziv lokalne skupštine bio u tehničkom mandatu.

Iz opštine Gračanica još nisu obrazložili odluku o razmeni zemljišta, obavljenoj u razmeri od gotovo 100 prema jedan, dodaje RTS.

Radio Kontakt Plus: Reakcije

Dok reakcije donosioca odluke još uvek nema, oglasile su se opozicione inicijative na severu Kosova, uz optužbe na račun Srpske liste. 

GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica, navodeći da ovakva odluka „podseća na menjanje demografske slike“ u opštini Štrpce „u režiji poznatog dvojca Bratislav Nikolić — Dalibor Jevtić“. 

„S obzirom na reagovanje tužilaštva u toj opštini, rukovodstvo SO Gračanica je upotrebilo banalno-sofisticiranu metodu primopredaje zemljišta na kome će se verovatno naći neka nova Marigona (elitno albansko naselje)“ – tvrde iz ove dve građanske inicijative i dodaju da ukoliko građani ne izvrše pritisak na Srpsku listu da se ta odluka povuče, mogu „slobodno da pakuju kofere, jer će njihov opstanak biti upitan“. 

Štaviše, oni tvrde da je „ovakvih malverzacija“ bilo i u prošlosti.

„U opštini Severna Mitrovica 2018. godine, gde se u razmeni zemljišta sa gospodinom Radošem Petrovićem – visokopozicioniranim članom Srpske liste — razmenilo zemljište koje se nalazi u trećoj zoni. Tada mu je dodeljeno zemljište u prvoj zoni sa dodatkom od 55.000 evra koji su isplatili gospodinu Petroviću. Lokaliteti su poznati kao zgrada Srpske liste i Kafe Knez“ – navodi se u saopštenju ovih građanskih inicijativa. 

„U koju god opštinu da zagrebete, videćete pustoš i nedela Srpske liste koja prete opstanku Srba na Kosovu i Metohiji“ – zaključuju GI Srpski opstanak i GI Zubin Potok. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.