Gračanica: Sutra izložba fotografija „Slike života“

Izložba "Slike života, fotografije Albera Кana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine", Gorana Sudimca i Marka Markovića, biće otvorena sutra, u Galeriji Doma kulture Gračanica.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Izložbu čini 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već slobodnih građana, stanovnika onovremene Prištine, Prizrena, Lipljana i Gračanice, nastale 1913. godine.

Na fotografijama se oseća duh vremena novooslobođenih gradova i sela, kao i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju.

Reč je o jedinstvenom trenutku gde se na terenu, u novom kontekstu, vide lokalni stanovnici, zanatlije, trgovci, oficiri i vojnici pobedničke vojske,kao i novinari, fotografi i činovnicina Кosovu i Metohiji i Staroj Srbiji, navode iz Doma kulture „Gračanica“.

„Prikazujući mnoštvo detalja iz onovremene Prištine, Prizrena, Gračanice i Lipljana, Кan nam je podario svojevrsne tapije na ove predele, koje upečatljivo svedoče o onome što neki zluradi ’moćnici’ u današnjici zdušno osporavaju, težeći krivotvorenju istorijske zbilje zarad dnevnopolitičkih, ali i dalekosežnih implikacija“, zapisao je u recenziji kataloga izložbe prof. dr Vladan Virijević.

Na otvaranju izložbe govoriće Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije, kao i Goran Sudimac iz Državnog arhiva Srbije.

Događaj počinje u 19.00 časova.

Organzatori izložbe su Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju, Grad Priština i Opština Gračanica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.