Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Gračanica: Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“

U ponedeljak, u Gračanici
Image
Foto: Dom kulture "Gračanica"/Edit

Povodom 90 godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom caru Urošu (Nemanjiću), u ponedeljak, 11. septembra, biće organizovana tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“ u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Izložba obuhvata grad Uroševac i hram kroz, gotovo, tri različite epohe: period pre, i tokom Velikog rata, vreme Kraljevine Jugoslavije i period socijalističke izgradnje grada.

„Na fotografijama i razglednicama prikazani su konkretni događaji, ličnosti, godine, ‘mali’ i ‘obični’ ljudi kao i objekti i spomenici. Pored kulturne, društvene i emotivne funkcije izložene fotografije podstiču svest o obnovi i čuvanju naših ugroženih duhovnih i kulturnih spomenika, kao i održanje uspomene na gradove i urbane celine u koja su do 1999. godine živeli Srbi“, navode iz Doma kulture „Gračanica“.

Na tribini će govoriti episkop raško-prizrenski Teodosije, Nemanja Dimitrijević istoričar, Marko Marković direktor Arhiva Кosova i Metohije i doktor Nenad Milošević.

Organizatori događaja, koji će početi u 20.00 sati su Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.