15:46, 06.11.2019Izvor: RTV Kim

Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripaU Domu zdravlja u Gračanici u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Lekari savetuju da je vakcinacija protiv gripa najefikasnija mera primarne prevencije.

gracanica-u-toku-vakcinacija-protiv-sezonskog-gripa

Foto: RTV Kim

U Domu zdravlja Gračanica dopremljena je dovoljna količina vakcine protiv gripa. Ukupno je stiglo 480 doza. Od toga je 130 namenjeno zdravstvenim radnicima. Od 22. do 31. oktobra ukupno je vakcinisano 211 osoba.

“Vakcina je četvorovalentna, što znači da su u njenom sastavu ušla dva soja virusa tipa A i dva soja virusa tipa B. Tako da mi očekujemo mnogo jači imunološki odgovor. Neko optimalno vreme za sticanje imuniteta od trenutka primanja vakcine je dve do tri nedelje”, objašnjava dr Ivana Vuksanović, specijalista opšte medicine.

Ona napominje da imunitet otprilike traje od šest do 12 meseci, što znači da je potrebno da pacijenti svake godine prime vakcinu protiv gripa i to iz dva razloga.

“Prvi je što titar cirkulišućih antitela, to jest zaštitnih antitela u cirkulaciji opada, a drugi je što virus influence podleže stalnim mutacijama, pa se očekuje da će sledeće godine biti neki drugi virus u opticaju”, ističe dr Vuksanović.

Napominje da je vakcina protiv gripa namenjena svim uzrastima. Mogu se vakcinisati i deca starija od šest meseci, kao i pacijenti duboke starosti. “Vakcinu mogu da prime trudnice i dojilje. Nema kliničkih dokaza da je izazvala neželjene efekte na plod ili samu trudnicu”, kaže dr Vuksanović.

“Pravilnikom obavezne i preporučene imunizacije Službenog glasnika Republike Srbije ova vakcinacija je predviđena kao obavezna za sve zdravstvene radnike. Međutim, mogu da se vakcinišu svi koji smatraju da im je vakcina neophodna, koja će im pomoći da što bezbolnije preleže grip. Obuhvaćeni su hronični bolesnici, pacijenti oslabljenog imuniteta koji su pod imunosupresivnom terapijom, malignitetima, dijabetičari, hipertoničari, bukvalno svi”, objašnjava ona.

Glavni tehničar službe za polivalentnu patronažu i službu kućnog lečenja Vladimir Petković, kaže da ova služba nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima vakcinu daje i u kućnim uslovima.

“Imamo spisak pacijenata koji su nepokretni ili teško pokretnih zbog bolesti ili starosti, kojima ćemo vakcinu davati u kućnim uslovima, kako bismo im olakšali da ne dolaze ovde, već će naše službe izaći na teren”, kaže Petković.

On napominje da je odziv meštana za primanje vakcine protiv sezonskog gripa dobar.

“Dom zdravlja Gračanica ima spisak redovnih korisnika koji svake godine primaju vakcinu i oni se pozivaju za vakcinaciju. U većini slučajeva su to hronični bolesnici, ali je odziv svakako dobar i iz godine u godinu je sve veći”, kaže on.

I dok ima onih meštana koji znaju da je prevencija od pojave sezonskog gripa upravo vakcinacija, neki pribegavaju da se od gripa štite prirodnim putem, a pojedini ističu i svoju nemarnost.

“Ne vakcinišem se, ali preporučujem pošto je sezona gripa. Pre svega za ugrožene delove populacije, hronične bolesnike, starije ljude i ostale koji su eventualno u riziku da obole od gripa”, kaže Mila Bogićević.

“Do sada se supruga i ja nismo vakcinisali. Malo je to zbog naše nemarnosti, malo zbog straha”, kaže Dimitrije Savić.

“Nisam se vakcinisala protiv sezonskog gripa. Od prehlada se štitimo tako što unosimo puno voća, vitamin, čajeva”, objašnjava Dijana Milkić.

Lekari apeluju na meštane da je vakcinacija jedini pravi način imunizacije.


Tagovi: GračanicaZdravstvo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije