Gračaničko prelo: Počeli „Dani opštine Gračanica“

Manifestacija „Gračaničko prelo“, kojom počinju ovogodišnji „Dani opštine Gračanica“, održana je danas u 16 časova u dvorištu Doma kulture. Istovremeno je ...
Image

Sandra Đokić, predsednica Turističke organizacije Gračanica kaže da je glavni cilj ove manifestacije predstavljanje stvaralaštva i običaja.

“Cilj ove manifestacije i njen koncept je da predstavimo stvaralaštvo našeg naroda. Pripremili smo i prigodan kulturno-umetnički program. Želimo da naše narodne običaje, kulturu našeg naroda i naše Gračanice predstavimo na najbolji mogući način“, izjavila je Đokićeva.

Violeta Janković iz Gnjilana, koja se bavi izradom nakita, tvrdi da se trudi da mladima prenese tradiciiju i običaje koji polako nestaju.

„Bavim se izradom nakita već šest godina, to je sve ručni rad i trudim se da nakit bude što zanimljiviji. Sada je velika potražnja za ukrase za običaje, uglavnom svadbe koje se sada organizuju, među kojima je i sito za 'zaigruvanje'. Tradicija i običaji svakako opadaju, ali mi se nadamo i utičemo koliko možemo na mlade da to opstane u njima“, kazala je ona.

U sklopu ove manifestacije održan je i opštinski Sajam meda u organizaciji UP Nukleus.

Novica Šarkojčević, koji se bavi pčelarstvom i preradom meda u Štrpcu, rekao je da prodaja nije velika, ali da se raduje druženju i novim iskustvima.

„Mi smo ovde svake godine. Prošle dve smo preskočili zbog korone, ali je lepo, malo se družimo. Što se tiče prodaje nije baš jako velika, ali se družimo, pričamo kako je protekla ova godina i razmenjujemo iskustva“, naveo je on.

Organizator ovog događaja je Turistička organizacija Gračanice, u saradnji sa UP „Nukleus“ i UPŽ „Avenija“.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.