Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Od 1. januara 2024. godine građani Kosova mogu bez viza u EU

Građani Kosova moći će od 1. januara 2024. godine da putuju bez viza u zemlje Evropske unije. Oni koji poseduju pasoš izdat od strane prištinskih vlasti, imaće mogućnost da borave u ...
Image

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i poslednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za sutra.

EU je na taj način zatvorila svojevrsnu „rupu“ na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini na ovom kontinentu koji su za ulazak u Uniju prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica.

Evropska komisija je 2018. godine objavila procenu da Priština ispunjava sve kriterijume neophodne za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza za vlasnike kosovskih pasoša.

Međutim, pojedine države članice, pre svih Holandija, bile su uzdržane po tom pitanju i blokirale su tu odluku.

Viznu liberalizaciju za Kosovo zvanično su odobrili ambasadori EU u decembru 2022. godine.

Iako je prvobitno planirano da istog dana bude pušten u rad Evropski sistem za putne informacije i dozvole (ETIAS), poslednje najavljeno odlaganje početka rada tog programa ne utiče na viznu liberalizaciju za građane Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.