Građani se opet žale da ih specijalci zaustavljaju na putevima; KP tvrdi: Nije provokacija, već pružanje sigurnosti

Ponovo od građana severa stižu pritužbe na račun ponašanja pripadnika specijalnih policijskih jedinica ka Jarinju i Brnjaku. Oni se žale na to što policajci sa dugim cevima ...
Image

Meštanin Kosovske Mitrovice, N. B. kontaktirao je KoSSev portal u prepodnevnim satima nakon što je danas oko 11 i 15 časova, u neposrednoj blizini Jarinja, prema njegovom svedočenju, petočlana patrola specijalnih jedinica Kosovske policije zaustavila automobil u kom se on nalazio sa vozačem i sekretaricom. Oni su išli na službeni put u centralnu Srbiju. I dok je vozilo registrovano na beogradske tablice, putnici su imali srpska dokumenta kao meštani severa.

„Zaustavili su nas na delu puta gde je sada baza specijalne policije, i gde je ležeći policajac, u neposrednoj blizini Jarinja. Zaustavljali su i druga vozila iz pravca Raške ka severu, dok smo se mi kretali u suprotnom smeru. Zatražili su vozačku dozvolu na albanskom. Sva pitanja su postavljali na albanskom, samo je vozač nešto natucao, skoro da ništa nismo razumeli šta pitaju. Takođe, kako su se na našem vozilu odlepile nalepnice, pretili su kaznom od 60 evra da plati, to je nekako i prošlo (bez toga), zatražili su vozaču da zalepi nalepnice ponovo, a on stvarno nije namerno uklonio, jednostavno su otpale od vožnje. Otvorili su gepek i tada su mi otvorili torbicu za higijenu, otvorili su kolonjsku vodu. Svi su bili naoružani, držali su automatske puške, gledali su u nas krajnje neprijateljski. Najstrašnije je bilo to što su sa automatskim puškama, na jeziku koji ne razumemo, radili posao saobraćajne policije i mislim da ovo pokazuje, kako u odsustvu Kosovske policije, ROSU sprovodi demokratiju na Kosovu“, kazao je ovaj Mitrovčanin.

Ovo je samo jedno u nizu sličnih svedočenja koje KoSSev dobija mesecima unazad, u kojima se građani žale da ne razumeju pitanja ili poruke, ali i da se osećaju zastrašeno, dok ih na magistralnim putevima kojima se regularno kreću, specijalne policijske snage robusno zaustavljaju, sa dugim cevima, i obavljaju posao saobraćajne ili pogranične policije.

Međutim, Kosovska policija odgovorila je za KoSSev da specijalna policija koja je na severu prisutna obavlja posao u skladu sa zakonom i propisima.

Glavni je cilj da se očuva javni red i bezbednost i da se spreči organizovani kriminal, te da nijedna policijska jedinica javnog reda i pogranične policije nema nameru da izaziva ili stvara nesigurnost, već naprotiv, naglašavaju u Policiji.

„Policija Kosova, ima misiju da pruža sprovođenje zakona u Republici Kosovo na profesionalan i efikasan način. Policija Kosova obavlja svoju misiju vršeći opšte dužnosti i zakonska ovlašćenja u pravcu pružanja bezbednosi, sprovođenja zakona, sprečavanja i suzbijanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanje rizika nad svim građanima bez razlike, održavanja reda i javne bezbednosti, kao i upravljanju i kontroli državne granice. Policija Kosova, sa svojim nadležnim jedinicama, obavlja svoje dužnosti i zakonska ovlašćenja na celoj teritoriji zemlje bez razlike“, ponovili su i danas u pisanom odgovoru za KoSSev.

Pitali su ih za konkretan slučaj, ali i to da li su upoznati sa ovakvim pritužbama, te da li ovakav način kontrole saobraćaja spada u regularan rad specijalne policije.

Oni su u prvi plan svog odgovora postavili borbu protiv krivičnih dela i krijumčarenja, uz čuvanje javnog reda i bezbednosti.

„U okviru ispunjavanja dužnosti i zakonskih ovlašćenja obuhvaćena je i realizacija kontrolnih tačaka vozila prema planiranjima za borbu protiv krivičnih dela i krijumčarenja u celom mestu. Takav policijski zadatak na celoj teritoriji Republike Kosovo obavlja se i na severu Mitrovice, gde je njihov glavni cilj čuvanje javnog reda i bezbednosti, pružanje bezbednosti za sve građane bez razlike, kao i sprečavanje krijumčarenja organizovanog kriminala.​ Nijedna od policijskih jedinica javnog reda i pogranične policije koje obavljaju poslove u oblasti odgovornosti, koju ste naglasili, nemaju nameru da izazivaju ili stvaraju nesigurnost, naprotiv, prisutni su svuda na Kosovu, po operativnoj potrebi i proceni opasnosti vrše policijske dužnosti, kako bi pružili bezbednost svim građanima i tom mestu“, navela je Kosovska policija.

Na pitanja koliko je trenutno angažovano policijaca na severu i iz kojih regiona, odnosno, da li posao redovne policije obavljaju specijalne jedinice, nije odgovoreno.

Do sada je 578 policajaca regiona Sever napustilo ovu službu, ali kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, koji je ponovo juče posetio Jarinje, tvrdi da ima „dovoljno policajaca koji rade sa izuzetnom voljom da održe situaciju“.

Ovih dana na putevima severa mogu se videti pojačane patrole vozila specijalnih jedinica Kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.