08:19, 01.07.2020Izvor: RTS

Građani Srbije od danas mogu u Evropsku unijuSavet Evropske unije usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

gradani-srbije-od-danas-mogu-u-evropsku-uniju

Foto: Pixabay

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preporuke", što praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se našle na listi, nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

"Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Na listi država kojima će od danas biti otvoren ulazak u EU, od zemalja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina. 

Članice Evropske unije usvojile su u utorak listu zemalja za koje od danas ne važi restrikcija putovanja u zemlje Šengena.

Među 15 zemalja su i Srbija i Crna Gora.

Sa druge strane, Crna Gora je ostavila granicu sa Srbijom zatvorenu do daljeg. 

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore donelo je odluku da u celoj zemlji zabrani održavanje privatnih svečanosti, poput svadbenih i rođendanskih veselja i maturskih večeri.

Osim toga, zabranjen je i rad noćnih klubova i diskoteka, a u Rožajama, gde je najveći broj aktivnih slučajeva, zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, a obustavljen je i međuopštinski saobraćaj.


Tagovi: SrbijaEUCrna Gora

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije