16:30, 23.05.2020Izvor: Koha / Radio Kontakt Plus

Gradonačelnici kosovskih opština traže skraćenje druge faze epidemioloških meraAsocijacija kosovskih opština (AKM) zatražila je skraćenje druge faze epidemioloških mera, preduzetih u borbi protiv Covid-19. U saopštenju za medije gradonačelnici su zatražili da se mere preispituju samo u skladu sa situacijom, koja je, kako ocenjuju, pozitivna.

gradonacelnici-kosovskih-opstina-traze-skracenje-druge-faze-epidemioloskoh-mera

Foto: Radio Kontakt Plus

Iz Asocijacije poručuju da je drugu fazu obeležio ekonomski pad, te da je treba preispitati i skratiti.

"Predsednici opština zahtevaju da se mere preispitaju samo u skladu sa situacijom, bez rizika po javno zdravlje. S tim u vezi, na temelju principa i trenutne ekonomske situacije, sa tendencijom značajnog ekonomskog pada, smatramo da drugu fazu treba preispitati i skratiti. Ekonomski gubici mogu biti ogromni", upozoravaju u zajedničkom saopštenju gradonačelnici kosovskih opština.

AKM najavljuje da će se, zbog situacije izazvane Covid-19, smanjiti prihodi opština, dodajući da će, ako se nastavi druga faza, biti oštećena i preduzeća.

“Sa druge strane, opštinski proračuni sastoje se od državnih grantova, centralnih kapitalnih investicija i sopstvenih prihoda. Glavni prihodi opština sastoje se od: poreza na imovinu, građevinskih dozvola i komunalnih poreza. Ti su prihodi znatno opali i ako se nastavi s drugom fazom, prvo će biti oštećena preduzeća, koja za jedan neradni dan beleže značajne finansijske gubitke, ali će i opštinski budžeti pretrpeti štetu zbog nemogućnosti poslovanja preduzeća ”, navodi se dalje u saopštenju.

Gradonačelnici procenjuju da će daljim olakšavanjem mera, građani započeti sa plaćanjem opštinskih obaveza, što će povećati opštinske budžete. 

U međuvremenu, sredstva iz opštinskih budžeta, biće uložena u projekte koji će poboljšati život građana, zaključuje se u saopštenju Asocijacije.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja započelo je sa procesom ublažavanja mera u borbi protiv koronavirusa 4.maja, kroz tri faze.

U toku je druga faza, koja je počela 18. maja i trajaće do 1. juna, a ublažavanje mera zavisi od procene situacije i preporuka Instituta za javno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije.
 


Tagovi: KosovoPrivredaEkonomija

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije