13:05, 27.09.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

Gradonačelnici sa severa Kosova traže da KFOR ostane neutralanGradonačelnici sa severa Kosova razgovarali su danas sa komandantom KFOR-a, general-majorom Frankom Federićijem, o protestima Srba u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, koji su nezadovoljni zbog odluke Prištine da zameni srpske registarske tablice privremenim oznakama i rasporedi specijalne policijske jedinice na sever Kosova.

gradonacelnici-sa-severa-kosova-traze-da-kfor-ostane-neutralan

Foto: KFOR

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka “zahtevali su od komandanta da KFOR ostane neutralan i deluje u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju.

“Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci Kosovske policije, posebno na prelazu Brnjak, pojača prisustvo KFOR-a kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir”, dodaje se u saopštenju.

General-major Franko Federići, poručio je da se “KFOR neće mešati u politička pitanja, niti nasilno uklanjati blokade sa puteva”.

Gradonačelnici opština na severu Kosova pozivaju građane da ostanu suzdržani i ne nasedaju na provokacije, jer su “svoji na svome i brane osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje”.
Tagovi: Sever KosovaKFOR JarinjeBrnjakAdministrativni prelaz

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije