21:02, 28.09.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

Srpska lista: U konsultaciji sa građanima i jednoglasno odbili smo predlog KFOR-aDa se pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije povuku sa prelaza na severu Kosova, uz pojačanje prisustva KFOR-a na ovim prelazima i njihovo učešće u uklanjanju blokada, dok bi mera reciprociteta ostala na snazi.

gradonacelnici-sa-severa-u-konsultaciji-sa-gradanima-odbili-smo-predlog-kfor-a

Radio Kontakt Plus

Ovaj predlog dobili su politički predstavnici Srba na Kosovu, ali i zvanična Priština. I dok je zvanična Priština prihvatila predlog, odbili su predstavnici Srba. Ovu informaciju prvobitno je potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, a večeras i gradonačelnici opština na severu Kosova. Iz KFOR-a za Radio Kontakt Plus navode da je komandant KFOR-a Franko Federiči u redovnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih institucija i međunarodne zajednice, sa ciljem da doprinese deeskalaciji situacije na severu Kosova.

"Ističemo da su gradonačelnici sa severa u toku jučerašnjeg razgovara sa komandantom KFOR-a dobili predlog da se albanski specijalci zamene vojnicima KFOR-a, a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, te da sever postane srpski geto", saopšteno je iz Srpske liste. 

Predlog je odbijen, ali, ističu, u konsultaciji sa građanima: 

"U konsultaciji sa našim građanima smo ovakav predlog jednoglasno odbili. Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima."

"Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio. A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja", zaključuju gradonačelnici. 

Sa druge strane, Svećlja je poručio da su sa ovim odbijanjem dokazali da, kako je tvrdio, nisu zabrinuti zbog prisustva specijalne jedinice Kosovske policije, već su njihove namere "duboko političke" i "na štetu suvereniteta" kosovskih institucija.

Upravo je Svećlja javnosti saopštio detalje ove ponude. 

Na pitanje Radio Kontakt Plusa upućeno KFOR-u kako komentarišu ove izjave i šta je njihova poruka srpskim građanima na Kosovu, navode da KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu, kao i da ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 - kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

"KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo, duž glavnih saobraćajnica pogođenih blokadama puteva", navode iz KFOR-a, dodajući da su rasporedili svoje jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak, u skladu sa svojim mandatom UN.

"Čineći to, KFOR nastavlja blisku saradnju sa kosovskom policijom i bezbednosnim institucijama. Štaviše, komandant KFOR-a je u redovnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih institucija i međunarodne zajednice, sa ciljem da doprinese deeskalaciji situacije na severu Kosova" - naveo je za Kontakt Plus Radio portparol KFOR-a Antonio Minutela.

Podsetimo, politički predstavnici Srba sastali su se juče sa komandantom KFOR-a, Frankom Federičijem. 

U jučerašnjem saopštenju gradonačelnici opština na severu Kosova, posle sastanka sa Federičijem, poručili su da su "zahtevali" od komandanta KFOR-a da KFOR ostane neutralan i deluje u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN, navodeći da je potrebno da se pojača prisustvo KFOR-a kako bi se incidenti sprečili i sačuvao mir.

General-major Franko Federiči, poručio je da se "KFOR neće mešati u politička pitanja, niti nasilno uklanjati blokade sa puteva” - saopštila je juče takođe Srpska lista. 

Tokom jučerašnjeg dana oglasili su se i iz kancelarije američkog i kanadskog vojnog atašea koji su posetile prelaze Jarinje i Brnjak kako bi, navedeno je iz američke ambasade u Beogradu, bolje razumeli situaciju.

"Bilo im je drago što su primetili da je KFOR na licu mesta kao faktor stabilizacije", poručeno je. 

Danas je deveti dan kako traju blokade prelaza na Jarinju i Brnjaku usled reciprociteta za srpske registarske tablice. Sva dešavanja pratite na Internet stranici Radio Kontakt Plusa.
Tagovi: KFOR ReciprocitetKosovoSrbijaRegistarske tablice

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije