Gradonačelnik Peći prisustvovao ustoličenju patrijarha Porfirija i pokazao da se može živeti u miru sa komšijama

U doba kada kosovski premijer i predsednica Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, uglavnom u negativnom kontekstu govore o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i time produbljuju međuetnički razdor, kada vlast u ...
Image

Prisustvovanjem ustoličenju patrijarha srpskog Porfirija, gradonačelnik Peći pokazao je poštovanje prema SPC i srpskoj zajednici koja živi u ovom gradu.

Patrijarh se gradonačelniku Peći zahvalio na dolasku i poželeo da grad u kojem se nalazi Pećka patrijaršija bude najuspešniji na Kosovu.

Zahvalnost gradonačelniku je u kratkom razgovoru nakon ustoličenja uputio i princ prestolonaslednik Filip Karađorđević.

Gazmend Muhadžeri, potpredsednik Demokradskog saveza Kosova i gradonačelnik Peći u trećem mandatu, sedeo je sa leve strane patrijarha Porfirija tokom svečanog ručka koji je organizovan nakon ustoličenja.

Muhadžeri u javnosti često ističe da nikada ne deli građane na osnovu verske ili nacionalne osnove, te da se trudi da svi građani koji žive u Peći imaju ista prava.

Prisutan je na gotovo svim većim događajima koje organizuju različite zajednice u Peći tokom praznika.

Gradonačelnik Peći je bio prisutan i tokom ustoličenja prethodnog patrijarha SPC – Irineja 2010. godine, zbog čega je trpeo osude ekstremnog dela albanske zajednice.

Ipak, na poslednjim izborima je ostvario ubedljivu pobedu u prvom krugu, porazivši kandidata vladajućeg Samoopredeljenja i tako osvojio treći mandat.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.