GRAFEST od 4. do 6. decembra

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST, dvanaesti po redu, održaće se od 4. do 6. decembra u Gračanici, pod sloganom „Muzika života“.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica”

Na festivalu će, u okviru revijalnog programa, biti prikazana tri filma – YU Grupa „Trenutak sna“ Darka Lungulova, „Girl gang“ Suzane Regine Meures i „Treći“ Кarima Кasema.

Festival otvara film Darka Lungulova „Trenutak sna“, a autor filma će biti prisutan na otvaranju festivala.

„Filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa ovogodišnjeg festivala GRAFEST govore o međusobnoj isprepletenosti umetnosti i života, tj. života kao muzike i muzike života, kao arije koja ostaje iza svakog snimljenog kadra, kaže Žarko Milenković, selektor revijalnog dela programa.

Tako film Darka Lungulova „YU grupa – trenutak sna“ (2023), koji prati život i rad jedne porodice, muzičke grupe, ali i jednu epohu jugoslovenskog zlatnog doba umetnosti, progovara o tome da život može biti muzika, uvek i u svakom segmentu, čak i onda kada nikome do muzike nije stalo, navodi Milenković.

„Muzika je ta koja spaja socijalne i estetske kategorije, prevladava nesporazume i briše međugeneracijske razlike. Muzika čini most između onog što označava vrednosno i onog ideološkog, gotovo identitetskog određenja života.”

Film „Girl Gang“ (2022) nemačko-švajcarske rediteljke Suzane Regine Meures, govori o mračnim stranama koje se kriju iza brzog uspeha koji nudi laka dostupnost medija, pojašnjava Mileković.

„Od toga da se radi sve za slavu i popularnost, do toga da se od te popularnosti svim silama beži. Muzika života se ovde pretvara u lament nad propuštenim prilikama i nemogućnošću da se one nadoknade.”

Na kraju, film „Treći“ (2023) mladog libanskog reditelja Кarima Кasema jednom svojevrsnom muzikom tišine, nudi zalog obnove porušenih svetova, zaceljenje duhovnih lomova.

„U svetu i društvu koje nema mnogo, tj. nema gotovo ništa, niko i ne traži previše, samo ono što je esencijalno potrebno – zdrav duh, koji će moći da se izbori sa svim nedaćama“, reči su Žarka Milenkovića, selektora revijalnog dela programa.

Svi revijalni filmovi biće prikazivani u večernjem terminu – YU Grupa „Trenutak sna“ Darka Lungulova – 4. decembra u 20.00 časova, „Girl gang“ Regine Meures – 5. decembra u 21.00 čas i „Treći“ Кarima Кasema – 6. decembra u 20.00 časova.

Na konkurs za takmičarski deo programa prijavilo se ukupno 36 autora i ostvarenja, mahom televizijskih formi, dok je selekciju prošlo njih 17 i oni će biti prikazani u tri bloka tokom tri festivalska dana.

O selekciji, Nevena Matović kaže da je većina odabranih filmova nastala ove ili u poslednje tri godine.

„Znam ja to i odranije, ali ove sam godine posebno imala utisak da mi, u formi primerenoj današnjem vremenu, stižu pisma čuvara. Stvarnost nam je takva da vode čuvari uspomena, koji će makar nacrtati kuću i okućnicu, da zaborav ne pobedi. Prazne ulice i putevi kojima prođe tek po neki automobil, urušene kuće i napuštena domaćinstva, ništavne su u odnosu na manastirske porte gde se oko korpe pune uskršnjih jaja ili u kolu, tiskaju deca, kao pčele u košnici. Voljna da nauče i probaju. Čuju i poslušaju da bi sačuvali. Čuvari poručuju i da je teško, ali i da se može, jer vera i nada idu zajedno”, kaže Matović.

Blokovi takmičarskog programa biće prikazani po sledećoj satnici: Blok 1, 4. decembra od 13.00 časova; Blok 2, 5. decembra od 13.00 časova i Blok 3, 6. decembra od 12.00 časova.

Pobednike će odlučiti žiri u sastavu: Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Igor Stanojević.

Filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa u Gračanici, svoje prikazivanje imaće i Кosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ 5. decembra po sledećim terminima: „Girl gang“ Regine Meures – 19.00 časova, YU Grupa „Trenutak sna“ Darka Lungulova – 21.00 čas i „Treći“ Кarima Кasema – 22.45.

Festival organizuje Dom kulture „Gračanica” uz podršku Ministarstva za kulturu i Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.