08:15, 22.07.2021Izvor: Radio Kontakt Plus, RTS

Grafiti OVK u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u selu Brod kod ŠtrpcaNepoznata lica provalila su u crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod kod Štrpca i ispisala grafite OVK, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

grafiti-ovk-u-crkvi-petra-i-pavla-u-selu-brod-kod-strpca

Eparhija raško-prizrenska

Pripadnici Kosovske policije, obavestili su 18. jula lokalnog sveštenika u Štrpcu, da su prilikom rutinskog obilaska hramova videli oštećena vrata na crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod, navodi se u saopštenju Eparhije.

"Parohijski sveštenik zatekao je polomljenu bravu na ulaznoj kapiji, na silu otvorena vrata na hramu i grafite OVK u njemu. Policija je izvršila uviđaj i otvorena je istraga", dodaje se u saopštenju.

Iz Eparhije raško-prizrenske izražavaju zabrinutost zbog "ovog još jednog u nizu vandalskih napada na srpske hramove na Kosovu i Metohiji".

Takođe, pozivaju na "poštovanje osnovnih verskih sloboda, duhovne i kulturne baštine pravoslavnih Srba na KiM".

Srpsko Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje napad na crkvu Sv. apostola Petra i Pavla

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije osuđuje napad na crkvu Sv. apostola Petra i Pavla, skrnavljenje i ispisivanje grafita OVK i ukazuje na povećan stepen ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Uporedo sa agresivnom kampanjom zloupotrebe kulture, srpskog kulturnog i verskog nasleđa koju Priština vodi prema međunarodnim organizacijama, svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja objekata SPC, navodi se u saopštenju.

"Ovaj vandalski čin, koji predstavlja jasnu poruku pretnje, istovremeno raskrinkava dvoličnost Prištine u njihovom jalovom pokušaju prikazivanja stanja na KiM kao sigurnog za srpsko stanovništvo i spomenike kulture. Potpuno suprotno tim namerama da se Kosovo predstavi kao toleralnto i multikulturalno, koje tobože garantuje prava svima, na ovaj način još jednom na delu pokazuje da nije u stanju da štiti crkve i manastire SPC od kontinuiranih napada i nasrtaja", saopšteno je iz ministarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja zahteva hitno rasvetljavanje ovog događaja i kažnjavanje počinilaca u cilju suprostavljanja ekstremizmu i nasilju.


Tagovi: SPCŠtrpceIncident

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije