12:19, 30.07.2021Izvor: Gardijan, Ekatimerini, RTS

Grčka zbog korone šalje policiju na Mikonos i Ios, zabrinjavajuća situacija i na drugim ostrvimaSituacija sa korona virusom na grčkim ostrvima pogoršava se iz dana u dan, a prema navodima nadležnih, krivica je na mladima koji se provode i ne nose maske. Zbog toga su vlasti odlučile da na Mikonos i Ios upute policiju.

grcka-zbog-korone-salje-policiju-na-mikonos-i-ios-zabrinjavajuca-situacija-i-na-drugim-ostrvima

Matteo Colombo/Getty Images

Južna grčka ostrva, pre svih Mikonos i Ios, ovih dana obeleženi su tamno crvenim na mapama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti zbog ubrzanog širenja korona virusa.

Prema pisanju grčkog medija Ekatimerini, zamenik ministra civilne zaštite Nikol Hardalias rekao je da bi na tim popularnim destinacijama mogle da budu uvedene nove restrikcije. 

Gardijan piše da su vlasti počele da raspoređuju dodatne policijske snage na ostrva koja su obeležena kao žarišta korona virusa pošto se bliži pik turističke sezone, a korona nastavlja da bukti. 

"Delta varijanta znači da se svaka zemlja suočava sa četvrtim talasom sada, a ne u novembru, kako smo očekivali", rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis za Gardijan.

Na Mikonos je, primera radi, upućeno 186 policajaca, što je trostruko više od 56, koliko ih je bilo stacionirano na popularnom letovalištu prošle godine.

I druga ostrva pod nadzorom

Nadležni upozoravaju da su glavni krivci za širenje korona virusa mladi, koji se provode, i ne nose maske. Mikonos je posebno zabrinjavajući, jer su na ostrvu otkrivene nove varijante korona virusa.

Prema novim podacima, 46 odsto zaraženih korona virusom zaposleni u restoranima, klubovima i hotelima.

"Ne želimo da demonizujemo nijedno ostrvo, niti ciljamo bilo koga, ali nije moguće da se ne drže na odstojanju i da ne nose maske", rekao je zamenik ministra civilne zaštite Hardalias. 

Pod pojačanim nadzorom zbog trenda porasta broja zaraženih poslednjih 10 dana su i ostrva Zakintos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros i Rodos.

Zdravstvene vlasti u Grčkoj upozoravaju da se naredne nedelje očekuje umeren, ali jasan porast broja novih slučajeva zaraze, kao i više težih oblika kovida. 

U četvrtak je potvrđeno 2.696 novih slučajeva na 102.000 testova. Broj intubiranih pacijenata je 157, a u bolnicu su primljene još 173 osobe.


Tagovi: GrčkaPolicijaKorona virusRegion i svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije