13:07, 11.07.2020Izvor: Tanjug, RTS

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i PrištineSpecijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.

grenel-bajden-politizuje-dijalog-beograda-i-pristine

Odd Andersen/AFP via Getty Images

Prema rečima Grenela, Bajden je pregovore Beograda i Prištine pretvorio u američko predsedničko političko pitanje.

"Uradivši to, on je garantovao da neće biti napretka pre novembra i narodi Kosova i Srbije moraće da sačekaju, ponovo, da političari prestanu da ih koriste", naveo je Grenel na Twitter-u.

Grenel tvrdi da je Bajden, kao potpredsednik SAD, voleo da ga mediji prikazuju kao nekoga ko ima veliku moć kada je reč o spoljnim poslovima u administraciji Baraka Obame, iako je, kako je naveo, tadašnji ministar odbrane rekao da je Bajden pogrešio u skoro svakom većem pitanju iz oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti u protekle četiri decenije.

On je ocenio da zato ne bi trebalo da bude iznenađenje da je Bajden, koji će najverovatnije biti imenovan za predsedničkog kandidata demokrata, nastavio da daje, kako je ocenio, samo prazna obećanja "narodima Kosova i Srbije".

Grenel je istakao da se, za razliku od Bajdenovog pristupa koji se zasniva, kako je naveo, na mnogo govora, a malo akcije, Trampova administracija usredsredila na preduzimanje "važnog prvog koraka ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije".

U tom cilju, podvukao je, predsednik Tramp je nadgledao uspešne pregovore o tri odvojena sporazuma između Beograda i Prištine o vazduhopolovnom, železničkom i automobilskom saobraćaju.

Grenel je rekao da je predsednik Tramp omogućio da se postignu rezultati na koje se odavno čeka, dok "Bajden opet samo priča, baš kao što je to činio tokom 40 godina u Vašingtonu".

"Građani Kosova i Srbije znaju da nema poređenja između osam godina praznih obećanja Obame i Bajdena i akcija Trampove administracije", poručio je Grenel.


Tagovi: SADDijalogPrištinaRičard GrenelBeograd

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije