20:06, 30.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Grenel: Inicijativa o viznoj liberalizaciji za Kosovo dobrodošla vestSpecijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je danas inicijativu da se pitanje vizne libaralizacije za Kosovo stavi na dnevni red tokom nemačkog predsedavanja Saveta EU.

grenel-inicijativa-o-viznoj-liberalizaciji-za-kosovo-dobrodosla-vest

AFP/Odd ANDERSEN

"Кonačno. Ovo je dobrodošla vest čak i ako se radi o samo nekim ciljanim poslovnim industrijama. Usredsređenost SAD na ekonomsku normalizaciju motivisala je Evropljane na akcije. I drago nam je što preuzimaju vođstvo", naveo je Grenel u objavi na Tviteru.

 

Grenel je reagovao na informaciju da su 32 člana parlamenta Evropske unije potpisali pismo upućeno nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu, tražeći od njih da pitanje vizne liberalizacije za Кosovo stave na dnevni red Saveta EU tokom nemačkog predsedavanja.

U pismu koje potpisuje i izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon, poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju da se reši pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo, uz ocenu da je prošlo dve godine od kada je Kosovo ispunilo sve standarde koje je postavila EU, navodi se u tekstu na internet stranici www.schengenvisainfo.com.

"Trenutno je Kosovo jedna od retkih preostalih evropskih zemalja, čiji građani ne mogu slobodno putovati u šengenski prostor bez vize. Međutim, to više ne zavisi od građana Kosova. Proces postizanja liberalizacije viznog režima trebalo bi da se zasniva na objektivnim kriterijumima, koji su, kako je najavila Evropska komisija, ispunjeni u julu 2018. godine, tačno pre dve godine, i od tada Kosovo čeka konačnu odluku Saveta da dozvole slobodu kretanja građanima", navodi se u pismu poslanika.

U pismu se odbacuju tvrdnje da Kosovu ne može biti odobrena vizna liberalizacija zbog broja neosnovanih zahteva za azil i problema organizovanog kriminala, te naglašava da su institucije EU u više navrata razjasnile da to nisu prepreka za odobravanje liberalizacije viza.

 


Tagovi: EULiberalizacija vizaRičard GrenelKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije