20:42, 24.05.2020Izvor: RSE / Radio Kontakt Plus

Grenel ostaje izaslanik u dijalogu Kosova i Srbije, napušta BerlinRičard Grenel, ostaje specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, potvrdio je njegov portparol Dik Kastin. Sa druge strane, kako je napisao na Tviteru, sada i zvanično napušta mesto ambasadora SAD u Nemačkoj.

grenel-ostaje-izaslanik-u-dijalogu-kosova-i-srbije-napusta-berlin

Foto: AFP / Odd Andersen

Ričard Grenel, ostaje specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, potvrdio je njegov portparol Dik Kastin.

"On se raduje sledećoj raspravi o dijalogu čim bude utvrđen sastav kosovske vlade”, dodao je Kastin u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nemačka agencija DPA prenela je, ranije danas, da će se Grenel uskoro povući sa pozicije ambasadora SAD u Berlinu.

Nakon ove vesti, putem Tvitera oglasio se i sam Ričard Grenel, kratko potvrdivši objavu novinara Daily Wire-a, koji je napisao, da su još pre dva meseca objavili, da se Grenel povlači sa pozicije ambasadora SAD u Nemačkoj.

Grenelovi rezultati u dijalogu Kosova i Srbije

Ričard Grenel je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa, za pregovore Srbije i Kosova.

Ta odluka bila je iznenađujuća, pošto je krajem avgusta 2019. diplomata Metju Palmer, imenovan za specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan.

Američki predsednik Donald Tramp je pozdravio ulogu Grenela, koji je posredovao u postizanju tri dogovora između Prištine i Beograda - o avio liniji, železnicama i autoputevima između dva grada.

Tokom ceremonije potpisivanja pisma o namerama, 14. februara 2020. na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je Trampa i Grenela da pomažu u postizanju sporazuma, za koji je rekao da će "osigurati mir u narednim vekovima".

Potpisivanje Pisma o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i izjave o nameri za završetak izgradnje auto-puta od Beograda do Prištine, pozdravili su i kosovski predsednik Hašim Tači i Američka ambasada u Berlinu, ali i predstavnici Srpske liste.


Tagovi: SADRičard Grenel

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije