20:17, 10.10.2019Izvor: N1

Grenel Vučiću: Beograd i Priština će morati blisko i brzo da sarađujuKompromisno rešenje u interesu stabilnosti i budućnosti celog regiona može biti postignuto uvažavanjem legitimnih interesa Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom u Beogradu. Obe strane će morati blisko i brzo da sarađuju, gledajući u budućnost, istakao je Grenel.

grenel-vucicu-beograd-i-pristina-ce-morati-blisko-i-brzo-da-saraduju

N1

Kao i u Prištini, Ričard Grenel i njegovi sagovornici nisu davali izjave za medije, a u saopštenju nakon sastanaka navodi se da je Aleksandar Vučić upoznao Grenela sa pozicijom Srbije u vezi sa dijalogom i položajem Srba na Kosovu i naglasio opredeljenost Srbije za rešavanje odnosa dijalogom.

Vučić je naglasio opredeljenost Srbije za rešavanje odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga.

"Kompromisno rešenje u interesu stabilnosti i budućnosti celog regiona može biti postignuto uvažavanjem legitimnih interesa Srbije", zaključio je on.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je da SAD žele da Kosovo i Srbija blisko sarađuju na postizanju sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešila neslaganja u regionu, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD povodom prve Grenelove posete Kosovu i Srbiji, 9. i 10. oktobra.

Grenel je rekao da je snažno uverenje administracije Donalda Trampa da ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mesta i povećanje prilika u oblasti trgovine predstavljaju ključni deo za obezbeđivanje trajnog mira.

"Cilj je da naše partnere u Srbiji i na Kosovu dovedemo do sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešile tačke sukoba u regionu. Obe strane će morati blisko i brzo da sarađuju, gledajući u budućnost", istakao je specijalni izaslanik Grenel.

Tokom boravka u Beogradu, specijalni izaslanik Grenel sastao se i sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Analitičari ističu da, za razliku od Evropske unije, Sjedinjene Države ne koriste meku silu prilikom rešavanja problema.

"Tako da će ona sigurno ambicioznije pristupiti rešavanju kosovskog problema nego što je to do sada radila EU i daleko će čvršće držati taj proces u svojim rukama. I ja mislim da će oni očekivati da se to reši, najkasnije za godinu dana, a možda i za pola godine, jer je Trampu stalo da to uknjiži kao politički kapital za izbore koji se nalaze pred njim", navodi  za N1 Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.


Tagovi: Aleksandar VučićRičard Grenel

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije