Grupa javnih ličnosti pozvala vlast da prihvati nemačko-francuski plan

Grupa javnih ličnosti, među kojima su bivši ambasadori, novinari i istoričari, pozvala je predstavnike vlasti, političke institucije i građane da prihvate takozvani nemačko-francuski plan za ...
Image

Potpisnici javnog apela su ocenili da su „beskonačne rasprave o tome da li je Kosovo sastavni deo Srbije i neodgovorna politika Beograda koja je na delu od devedestih godina prošlog veka, prevaziđene realnošću“.

„Od te politike nije bilo jasnog distanciranja jer se još uvek očekuju raspleti koji bi omogućili srpske aspiracije u regionu. To, osim što kvari odnose sa susedima, šteti i Srbiji koja je takvom politikom ‘ujedinjenja’ u drugi plan stavila modernizaciju, demokratizaciju i dobrobit svojih građana“, navodi se u apelu.

Ocenjuje se da „vraćanje Kosova u državni okvir Srbije ne samo da je iluzija, već je i nemoguće bez novog rata koji bi Srbiju ponovo i nesagledivo unazadio“.

„Srbija mora konačno da se suoči i prihvati posledice sopstvene politike, jer bez toga ni Srbi, ni Albanci na Kosovu nemaju perspektivu“, naveli su potpisnici apela.

Ocenili su da nemačko-francuski predlog, „prihvaćen od strane kompletne EU i podržan i od SAD, pruža dobru osnovu da se civilizovano i dogovorom napravi korak napred“.

„U interesu Srbije je da Kosovo i Albance prihvati kao ravnopravne partnere. Predlog počiva na premisama koje iniciraju proces i otvaraju perspektivu i za Srbiju i za Kosovo. To bi relaksiralo odnose, rešilo pitanje bezbednosti Srba na Kosovu i zaštitilo njihovu imovinu, kao i kulturno i versko nasleđe“, piše u apelu.

Dodaje se da predlog „otvara i perspektivu ekonomskog razvoja, jer samo dobra regionalna dimenzija Srbiju pozicionira kao međunarodni subjekat“.

„Ovaj predlog je prilika koju ne bismo smeli da propustimo, jer nema garancija da će biti boljih ponuda. Istorijske okolnosti nalažu odgovornost svih elita – političkih, akademskih, medijskih i verskih – da podrže predlog koji će najzad odrediti državu Srbiju kao modernu evropsku državu“, piše u pozivu.

Apel su između ostalih, potpisali bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković, Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava, advokat Čedomir Stojković, pisac Svetislav Basara, istoričar Milivoje Bešlin, novinar Rade Radovanović.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.