Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Gutereš podneo šestomesečni izveštaj o Kosovu

U najnovijem šestomesečnom izveštaju o Kosovu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, pozdravio je Sporazum o mapi puta ka normalizaciji odnosa Beograda i ...
Image

Gutereš je u izveštaju, koji obuhvata aktivnosti UNMIK-a i razvoj događaja od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine, ocenio da novi okvir dijaloga ima potencijal da unapredi proces ka postizanju dugoročnog dogovora.

Kako je rekao, kontinuirano i konstruktivno angažovanje na sveobuhvatnoj implementaciji sporazuma biće neophodni za izgradnju zajedničkih osnova, očuvanje stabilnosti i sprečavanje bilo kakvog ponovnog pojavljivanja napetosti i sukoba.

Istovremeno, navodi da podržava veće uključivanje žena, mladih i drugih aktera civilnog društva u procesima koji se odnose na normalizaciju odnosa.

„Konkretno, strane su se potpuno obavezale da će poštovati sve članove sporazuma i sprovesti sve svoje obaveze ekspeditivno i u dobroj veri. Ovo je utoliko kritičnije što izveštaj obuhvata događaje koji su doveli do tenzija i kriza, što je rezultiralo nazadovanjem od početka procesa dijaloga 2011. godine“, rekao je Gutereš.

Dodao je da su pojačana i zapaljiva retorika obeju strana, postavljanje barikada na putevima, višestruki bezbednosni incidenti i protesti na severu Kosova – povećali rizik od nasilja.

„Incidenti međuetničke prirode, pucnjave i povrede, targetiranje novinara i međunarodnih bezbednosnih aktera – posebno su alarmantni. Sve strane treba da budu uzdržane i da rade na tome da se svi sporovi rešavaju na miran način kroz dijalog“, rekao je Gutereš.

Detaljan opis dešavanja iz novembra 2022. godine

U izveštaju su detaljno opisana dešavanja iz novembra prošle godine, kada su Srbi napustili prištinske institucije.

„Usred pojačanih tenzija na terenu, napredak u dijalogu je ograničen. Mapa puta za sprovođenje energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine istekla je 2. oktobra 2022. bez suštinskog napretka“, kazao je Gutereš.

Dodao je da su 18. oktobra 2022. godine firma „Elektrosever“ i Kosovska elektrodistributivna mreža (KOSTT) zaključili tehničke sporazume, čime su izbegli oduzimanje dozvole za snabdevanje strujom kompaniji „Elektrosever“, izdate od strane Regulatorne kancelarije za energetiku.

Gutereš je istakao da preostali koraci uključeni u mapu puta tek treba da se implementiraju.

Dalji napredak u dijalogu od ključnog značaja

Naveo je i da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine od ključnog značaja kako bi se stvorili neophodni uslovi za povratak Srba sa severa Kosova u prištinske institucije.

Pošto se izveštaj odnosi na period pre održavanja izbora u četiri opštine na severu, Gutereš je ocenio da je taj izborni proces “u skladu sa važećim zakonima i međunarodnim standardima, te je od ključnog značaja za uspostavljanje funkcionalnih opštinskih institucija koje predstavljaju lokalne zajednice”.

Pozvao je vlasti u Prištini da preduzmu sve potrebne korake i druge mere za izgradnju poverenja kako bi ublažili zabrinutost pogođenih nosilaca prava u vezi sa nedavnom eksproprijacijama imovine.

To bi prema rečima Gutereša pomoglo da se obezbede transparentnost, pravilan postupak i pravi balans između punog poštovanja individualnih imovinskih prava i javnog interesa.

Kao bitna dešavanja tokom proteklih šest meseci Gutereš je naveo izbor nove Vlade Srbije, pomoć Evropske komisije Kosovu u vrednosti od 75 miliona evra kako bi se ublažila energetska krize, donošenje odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova itd.

U izveštaju je spominuo i zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju.

Gutereš je naglasio da je od 16. septembra 2022. do 28. februara 2023. bilo 12 incidenata napada na imovinu SPC.

Bezbednosni vakuum nakon povlačenja Srba iz institucija

Istakao je da je povlačenje Srba sa severa iz prištinskih institucija stvorilo bezbednosni vakuum na severu Kosova.

„KBS, KFOR i EULEX pojačali su svoje prisustvo na severu, kako bi doprineli bezbednom i sigurnom okruženju“, naveo je Gutereš.

Pozdravio je usvajanje zakona o prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.