18:02 | 28.11.2022 Izvor: UNS, Radio Kontakt Plus

Gutieres o slučajevima ubijenih i nestalih novinara na Kosovu: Nesaradnja, istrage nisu odrađene na pravi način, dokazi nisu sačuvani"Glavni problem je zapravo nedostatak saradnje između Srbije, Kosova i Albanije. Međunarodne organizacije kao, što su KFOR, EULEX i UNMIK, pokrenule su istrage, ali one nisu odrađene na pravi način i prikupljeni dokazi nisu sačuvani. Nijedna od ovih organizacija nije prosledila rezultate svoje istrage vladi" - kazao je generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres u intervjuu Udruženju novinara Srbije, govoreći o tome zašto se nije više uradilo na rešavanju 19 slučajeva ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.

gutieres-o-slucajevima-ubijenih-i-nestalih-novinara-na-kosovu-glavni-problem-nasaradnja

Foto: UNS, Predrag Rava

"Na Kosovu nam je rečeno da nemaju pravo da istražuju te slučajeve, jer Kosovo nije postojalo u to vreme. Smatram da ne postoji želja vlasti da se uspostavi saradnja. Imamo četrdeset slučajeva nekažnjavanja u Evropi, od kojih je većina sa Kosova, tako da je to veliki problem za nas i zbog toga stalno iznova tražimo saradnju ovih zemalja. Posle naše misije na Kosovu i u Albaniji primetili smo da nema napretka, da se ne radi ništa, a njihov izgovor je da je Srbija ta koja ne želi da sarađuje" - kazao je takođe Gutieres. 

"Pratimo ove slučajeve od usvajanja rezolucije. Lično sam pisao EULEX-u i UNMIK-u, pokušao da stupim u kontakt sa KFOR-om, ali bezuspešno. Nije istina da nismo uradili ništa. Po dva dana smo ispitivali sudstvo i vladu u obe zemlje u vezi sa ovim slučajevima" - dodao je on.

Kaže i da ono što EFJ može da uradi je da ponovo pozove vlade na sradnju, a bez čega, navodi - neće biti napretka. 

"Verujem da ne postoji sumnja u to da svi mi u novinarskoj zajednici želimo razjašnjenje ovih slučajeva. Ali ne zavisi od nas, mi nemamo sredstva da nateramo vlade da sarađuju", kazao je. 

Podsetimo, UNS je autor dve rezolucije u vezi sa ubijenim, nestalim i kidnapovanima novinarima na Kosovu i Metohiji. 

Gutieresov ceo intervju čitajte na zvaničnoj internet stranici UNS-a. 
Tagovi: AlbanijaKosovoSrbijaNovinari

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije