Hadžiju: Insitucije bile neodgovorne u slučaju trudnice koja je ubijena

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, ocenila je da su se nadležne institucije ponele neodgovorno kada je u pitanju slučaj tridesetpetogodišnje trudnice koju je 30. novembra u ...
Image

Hadžiju je najavila ostavke i smenu policijskih zvaničnika čim se utvrdi „institucionalni neuspeh“.

„Žrtva je u julu ove godine prijavila osumnjičenog za psihičko i fizičko nasilje, a tužilaštvo je u redovnom postupku pustilo osumnjičenog. To je institucionalna neodgovornost, to je neodgovornost tužioca u slučaju, jer mi kontinuirano pozivamo da zaštitimo živote žena i devojaka. Da je tužilaštvo bilo na visini svojih obaveza, takav slučaj je mogao biti sprečen“, rekla je ona.

Kosovska policija zatražila je pomoć građana u pronalaženju Sokolja Haljiljija, koji je, kako navodi Gazeta Express, osumnjičen da je sinoć ispred ginekološke klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini ubio trudnu suprugu.

Aljbuljena Hadžiju je napomenula da su Ministarstvo zdravlja, Centri za socijalni rad i druge institucije preuzeli odgovornost da provere svaku institucionalnu vezu sa ovim ubistvom.

„Žena je, zajedno sa bebom koju je čekala, ubijena ispred Ginekološke klinike. Bio je to ozbiljan, užasan, tužan slučaj, a ovaj slučaj nam pokazuje koliko je izražen femicid koji uzima živote devojaka i žena. U pet dana, dva izgubljena života, dve žene koje su ubili njihovi muževi“, rekla je ministarka pravde.

Osnovni sud u Uroševcu potvrdio je da je trudnica, koja je ubijena 30. novembra u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini, imala nalog za zaštitu.

Zaštitna mera je bila izdata na šest meseci, odnosno od 13. avgusta ove do 13. marta naredne godine.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, zaštitna mera se izdaje „radi sprečavanja nasilja u porodici, zaštite lica koje je bilo izloženo nasilju, izbegavanja okolnosti koje utiču ili mogu uticati na izvršenje drugih krivičnih dela“.

Ubijena trudnica je druga žena koja je proteklih dana ubijena na Kosovu, nakon što je 25. novembra saopšteno da je muškarac sekirom usmrtio svoju ženu. Događaj se takođe desio u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u organizaciji Ministarstva pravde.

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu je povećan poslednjih godina.

Prema podacima Kosovske policije koji su dati Radiju slobodna Evropa, u periodu od januara do septembra 2022. godine registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici, dok je registrovano 2.126 žrtava.

RTK/Gazeta Express/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.