Haradinaj: Bajdenu predati agendu radi konačnog sporazuma Srbije i Kosova

U jeku pokušaja da se smire tenzije nakon otpora na severu da se primeni odluka kosovske vlade o tablicama i odlaganja iste na mesec dana, a u susret sastanku Aljbina Kurtija i Aleksandra ...
Image

Prema njegovim rečima, ovih dana treba održavati intenzivnu komunikaciju sa Kvintom i Srbima na Kosovu i založiti se da ne bude ratnohuškačke retorike.

„Tri događaja mogu pomoći našem regionu da postigne sporazum Kosova i Srbije:

1. Intenzivna komunikacija institucija Kosova i ambasadora Kvinte, sa Srbima Kosova, posebno sa Srbima na severu, na svim mogućim nivoima, ovih dana sve do 1. septembra.
2. Posvećenost uzdržanim pozicijama posle sastanka 18. avgusta i ni na koji način ratnohuškačka retorika“, napisao je lider AAK na Fejsbuku.

Kao treći predlog naveo je da lideri EU treba da predaju agendu dijaloga predsedniku Džou Bajdenu kako bi on mogao da vođe iz Beograda i Prištine pozove na zaključenje sporazuma.

„Lideri EU treba da podnesu predsedniku Bajdenu agendu dijaloga Kosovo-Srbija, kako bi pozvali lidere dve zemlje radi konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju što je pre moguće“.

Sa svoje strane, kosovske vlasti „treba da urade svoj domaći zadatak“, a to je ono na šta je Haradinaj nedavno ukazivao i za čije se donošenje založio, zakon o platama i beneficijama za Kosovsku policiju.

Haradinaj takođe uporno ponavlja da su upravo SAD te koje su ključne i za podršku Kosovu ali i za donošenje sporazuma.

Sprovođenje odluke kosovske vlade od 29. juna, prema kojoj su građani bili u obavezi da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama „RKS“ i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići „ulaz-izlaz“, odloženo je za 1. septembar, a nakon konsultacija Prištine sa zvaničnicima SAD i EU.

Odlaganju su prethodile tenzije koje su nastale na severu Kosova samo dan pre sprovođenja odluke, usled postavljanja barikada na nekoliko lokacija, koje je pratila višesatna sirena za uzbunu.

Nakon odlaganja primene i uklanjanja barikada već narednog dana, iz Evropske unije potvrdili su da će se 18. avgusta sastati predsednik Srbije sa kosovskim premijerom. Biće to prvi sastanak na visokom političkom nivou posle više od godinu dana, ako se izuzme neformalna večera dvojca sa Lajčakom u Berlinu početkom maja, čemu je prethodio i dolazak nemačkog kancelara u Beograd i Prištinu.

U susret ovom sastanku, iz Prištine učestalo stižu poruke da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

U međuvremenu Kurti je došao pod novi snažan udar kritika zbog izjava koje je dao italijanskoj Republici a potom i RSE, da postoji rizik od oružanog sukoba na Kosovu, te da je 1. septembra upravo tako nešto izbegnuto.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.