22:55 | 18.12.2021 Izvor: KosovaPress, Kim

Haradinaj: Fond za kosovsku vojskuBivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj predložio je stvaranje fonda koji bi bio posvećen isključivo jačanju kosovske vojske.

haradinaj-fond-za-kosovsku-vojsku

Foto: AFP

Haradinaj je rekao da kontinuirano jačanje kosovske vojske treba da bude trajni cilj, jer sadašnji budžet od 100 miliona evra nije dovoljan da bi Kosovo imalo vojsku sposobnu da se brani od potencijalnih agresora.

Prema njegovim rečima, tom fondu će prethoditi izglasavanje zakona u kosovskoj skupštini kojim bi se on ozakonio, a fond će omogućiti donacije Albanaca gde god da se nalaze, u svojim etničkim zemljama ili u dijaspori.

"Moramo povećati svoju odbrambenu snagu, jer 100 miliona godišnje nije dovoljno za jaku vojsku, koja nas štiti i čini jednakim sa drugima", rekao je Haradinaj, dodavši da "sa postojećim budžetom Kosovo decenijama zaostaje za onima koji ga ugrožavaju".

Upozorio je da je sa postojećim kapacitetima kosovske vojske nemoguće biti jednak sa onima koji "narušavaju suverenitet zemlje".

"Da bismo mogli da izjednačimo Kosovo sa našim jučerašnjim agresorom, vojsci Kosova je potreban budžet od 10 milijardi evra. Sadašnjih 100 miliona evra godišnje nije dovoljno ni za održavanje postojećeg stanja, ni za povećanje vojnog kapaciteta na nivo koji je potreban", rekao je Haradinaj.
Tagovi: KBSRamuš Haradinaj

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije