Haradinaj: Formiranje ZSO jedini put do konačnog dogovora

Priština ne treba da ostane talac ZSO, rešenje ovog pitanja je jedini način da se postigne konačan dogovor Beograda i Prištine, smatra lider Alijanse za budućnost Kosova, ...
Image

U američkoj ambasadi u Prištini juče je održana diskusija na temu formiranja ZSO. Okruglom stolu koji je bio zatvoren za javnost prisustvovali su srpski i albanski politički predstavnici, diplomatski kor i predstavnici civilnog društva.

Ambasador Hovenijer je nakon ovog sastanka ponovio da je osnivanje ZSO hitno pitanje, ali i da očekuje od Prištine da pruži svoju viziju o Asocijaciji.

Haradinaj koji boravi u poseti SAD-u, kazao je u intervjuu za Glas Amerike da Hovenijer „radi sjajan posao“ i da pomaže Kosovu, da otkloni poslednju prepreku pre nego što dođe do mogućnosti postizanja sporazuma sa Srbijom putem evropskog plana.

„Kosovo mora da pronađe način da ne ostane talac Asocijacije da postigne ovaj sporazum. Posao koji je ambasador uradio je način da se iscrpi proces do postizanja sporazuma“, rekao je Haradinaj.

Naglašava da nema drugog načina da se postigne dogovor, a da se ne da epilog pitanju ZSO.

„Asocijacija je za Kosovo preuzeta obaveza, ali je to, srećom, ustavna i zakonska obaveza, tako da ne izlazi van Ustava i zakona Kosova“, rekao je Haradinaj.

On naglašava da je model za formiranje ZSO proistekao iz odluke kosovskog ustavnog suda, te tvrdi da nema razloga da se biraju modeli stranih zemalja, što inače predlažu EU i SAD.

„Imamo sporazum za Asocijaciju i imamo sudsku odluku koja pojašnjava šta je Udruženje. Asocijacija je 'Sui-Generis' (jedinstvena), pa se ne mogu uzimati modeli iz drugih zemalja jer je situacija i dostizanje ove obaveze posebna situacija. Asocijacija je za narod Kosova, za opštine Kosova i ima za cilj integraciju Srba u institucije zemlje i odvajanje od zavisnosti od Srbije“, rekao je Haradinaj.

On naglašava da SAD pomažu Kosovu da prevaziđe „poslednju prepreku za postizanje konačnog sporazuma“ putem evropskog predloga.

Haradinaj kaže da njegova stranka podržava evropski predlog, ali i da je, prema njemu, on „više američki.

Smatra da sadržaj evropskog plana „rešava sve kosovsko-srpske probleme.

Haradinaj ujedno tvrdi da je priznanje „u svakom poglavlju“ plana, ali i da nema klauzule o priznanju u bilaterealnim odnosima.

„Srbija priznaje Kosovo na međunarodnom planu, ali ne uspostavlja bilateralne odnose, već otvara perspektivu Kosova za članstvo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije. Tako da je realna mogućnost da se zauvek ‘razvedemo’ od Srbije“, rekao je Haradinaj i pozvao vlast u Prištini da pokaže ozbiljnost i ne pravi „male kalkulacije“.

VOA/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.