Haradinaj pisao Kurtiju i tražio da posluša SAD i odloži preregistraciju

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je poslao pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju u kom se zahteva da ...
Image

U pismu čiji je tekst objavljen i u kom su tri zahteva upućena Kurtiju se ističe da se sa zabrinutošću prati bezbednosna situacija na severu Kosova, posle poslednje odluke o registarskim tablicama.

„Niko, ni unutar Kosova ni naši međunarodni partneri, ne osporava pravo Kosova da primenjuje zakon u celoj zemlji. Ali trenutak je osetljiv i zahteva razboritost i staloženost, kako se ne bi ugrozio proces ka konačnom sporazumu Kosova i Srbije“, kaže se na početku Haradinajevog pisma Kurtiju.

Prvi Haradinajev zahtev Kurtiju je da prihvati zahtev SAD za odlaganje primene odluke o „nelegalnim registarskim tablicama“.

Drugi Haradinajev zahtev je da Kurti „do konačnog sporazuma bez pune koordinacije sa SAD ne preduzme nikakvu radnju koja ugrožava bezbednost bilo kog dela zemlje“.

Haradinaj je pozvao Kurtija da se o svim pitanjima koordiniše sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejkom Salivanom, „kako bi razjasnio i precizirao akcije koje produžavaju trenutnu bezbednosnu situaciju u regionu“.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.