Haradinaj: Video sam francusko-nemački predlog, tu je i priznanje Kosova

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj, izjavio je da je francusko-nemački plan istovremeno i američki, i da je to konačni sporazum sa Srbijom i u njemu je i priznanje Kosova.
Image

Po rečima lidera ABK, dokument koji je ponuđen za dogovor „eksplicitno priznaje Kosovo“.

On je rekao da se očekuje da će sporazum biti potpisan ove godine, da je francusko-nemački plan konačan i da drugog sporazuma nema.

„Sporazum se ne može nazvati sporazumom o priznanju, može se zvati sporazumom o normalizaciji, ali sadrži priznanje“, naveo je Haradinaj za RTK.

Po njegovim rečima, to je „eksplicitno“ i „u to nema nikakve sumnje“.

„Ovo je konačni sporazum, neće biti drugog sporazuma, nema više pregovora Kosova i Srbije o bilo čemu drugom… ovo je konačno“, rekao je Haradinaj.

Upitan da li misli da će dogovor biti postignut ove godine, Haradinaj je rekao da je to moguće.

„Ja ne potpisujem, Kurti potpisuje. U ovom slučaju bih ga podržao ako prihvati obaveze po osnovu sadržaja ovog sporazuma“, rekao je on.

O zameni registarskih tablica Haradinaj je rekao da treba imati u vidu zahteve američkog izaslanika Gabriela Eskobara, ali i država-članica Kvinte, da treba biti oprezan i dobro planirati trajanje primene te mere, da ne bi bilo tenzija i incidenata koje bi „mogla da iskoristi ili srpska strana ili druge strane da okrive Kosovo“, rekao je on.

Kurti: Po vladavini prava Kosovo na prvom mestu na Zapadnom Balkanu

Svetski projekat pravde (VJP) ove godine postavio je Kosovo na prvo mesto na Zapadnom Balkanu po pitanju vladavine prava, napisao je kosovski premijer, Aljbin Kurti. Prema VJP-u, Kosovo je, takođe, zauzelo drugo mesto u svetu po najvećem poboljšanju vladavine prava u protekloj godini.

„Projekat svetske pravde je ove godine ponovo svrstao Republiku Kosovo na prvo mesto na Zapadnom Balkanu po vladavini prava. Takođe je Kosovo svrstalo na drugo mesto u svetu za najveći napredak u vladavini prava u protekloj godini. Nezavisna potvrda da naše reforme funkcionišu brzinom“, napisao je Kurti na tviteru.

Projekat Svetske pravde (VJP) je nezavisna, multidisciplinarna organizacija koja radi na stvaranju znanja, podizanju svesti i stimulisanju akcije za unapredjenje vladavine prava širom sveta.

RTK/Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.