Harčenko: Evropski plan – zaobilazni put EU da Srbija prizna Kosovo

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija dosledno posvećena Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, ne priznaje Kosovo i ostaje odana principu podrške ...
Image

Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Rusija će podržati samo rešenje koje odgovara nacionalnim interesima Beograda, bilo da je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom ili smirivanju trenutne krize, rekao je Bocan-Harčenko za Večernje novosti.

Upitan da li su tačne pojedine tvrdnje da bi zbog izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba Moskva ipak mogla da napravi zaokret i prizna Kosovo, Bocan-Harčenko je rekao da to jednostavno nije istina.

Govoreći o francusko-nemačkom planu za rešavanje statusa Kosova, koji je podržala cela EU, on je rekao da misli da je u pitanju pokušaj Zapada da pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, u UN pre svega.

Bocan-Harčenko ne veruje da taj plan može da posluži kao dobra osnova za dalje razgovore, jer se u planu direktno navodi da Srbija neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne institucije, iako Zapad pokušava to da predstavi kao put ka normalizaciji, a ne priznavanje.

„Suštinski to jeste priznavanje. Ako država daje saglasnost za članstvo u međunarodnim organizacijama, u ovom slučaju Kosova, onda smatra da je Kosovo međunarodno-pravni subjekt, a kao član UN, Kosovo postoji kao država“, ukazao je Bocan-Harčenko.

Upitan da li bi Rusija glasala za prijem Prištine u UN ako Beograd prihvati francusko-nemački plan i ne sprečava ulazak Kosova u UN, on je rekao da ne želi da priča o stvarima koje rukovodstvo Srbije, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, odbija.

On je dao podršku u prilog razgovorima, ali je rekao da ostaje u okvirima Ustava Srbije i nacionalnih interesa, naveo je Bocan-Harčenko.

Nemoguće naći pravedno rešenje za kosovski problem bez Rusije i Kine

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je naći pravedno rešenje za kosovski problem, bez učešća Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednosti.

„Na kraju krajeva, pravedno rešenje moguće je samo uz podršku Saveta bezbednosti, uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica. Zato mislimo da je tu temu potrebno vratiti u Savet bezbednosti“, istakao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije, on je rekao da Rusija veoma visoko ceni istrajnost i junačko ponašanje predsednika Srbije u vezi sa ovim pitanjem.

„Naravno, treba gledati i širu sliku, a to je da imamo mogućnosti za razvoj i nastavak odnosa i saradnje, što je naravno dobit za Srbiju, bilo u energetici ili nekoj drugoj oblasti“, kazao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da su od kraja februara prošle godine, i u situaciji zapadnih sankcija, koje Srbija nije prihvatila, Ruske železnice završile projekat pruge Beograd – Novi Sad, obezbeđeno je stabilno snabdevanje gasom, NIS radi na najbolji način i ostvaruje najbolje rezultate u poslednjih nekoliko godina.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.