13:25, 20.05.2020Izvor: RTV Puls

Hektari pod smećem iznad ŠilovaHektari pod smećem. Građevinski otpad, limarija, uginule životinje, opasan otpad... rasuti su na sve strane iznad Šilova. Nakon kiše ili snegova smeće se razlaže i tečnost se razliva glavnim ulicama kuda deca idu u školu. Iznad sela, nadomak Gnjilana, nalazi se jedna od najvećih divljih deponija u Kosovskom Pomoravlju. Smeće je svakim danom sve veće, kao i opasnost od zaraze, a ono što najviše manjka je svest ljudi i odgovornost institucija.

hektari-pod-smecem-iznad-silova

Foto: RTV Puls

Neodgovorni meštani smeće su počeli da nesavesno odlažu pre više decenija, a sada je bukvalno otpad zakrčio put kojim poljoprivrednici i vikendaši idu do svojih imanja.

“Ovo je bruka i sramota za sve nas. To je jedini put gde možemo da prošetamo sa porodicom, ali je stanje katastrofalno”, kaže poljoprivrednik iz Šilova Stojan Pavić.

Stanjem životne sredine u Šilovu iznenađena je i opština Gnjilane.

“Ali, već od sledeće nedelje obratićemo se nadležnim kompanijama da urade što mogu, a ostalo će se raširiti i naneće se novi sloj zemlje”, kaže za RTV Puls Naser Korča, direktor Sektora za javne usluga opštine Gnjilane.

Za nedozvoljeno odlaganje smeća propisana je kazna od 200 evra i to je, kako pokazuje dosadašnje iskustvo, jedini način da se probudi svest kod građana, naglašava Korča.

Nezadovoljni su i omladinci iz Šilova, ali oni ne žele da čekaju. Planiraju da se sami organizuju i pokušaju da očiste divlju deponiju iznad sela koja im bukvalno ugrožava život, najavljuje Milan Savić iz Omladinskog saveta Šilova i poziva sunarodnike da im se pridruže.

Dok se institucije, kompanije i građani ne dogovore kako će za određeno vreme ukloniti decenijama gomilano smeće u Šilovu, savet i molba komšijama da prestanu da bacaju smeće u prirodu i za tu uslugu obrate se kompaniji Ekohigijena u Gnjilanu ili regionalnoj deponiji u selu Velikince.


Tagovi: GnjilaneEkologija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije