19:01, 04.12.2019Izvor: RTK, RTK2

Heldt pozvao na brzo formiranje nove vladeNemački ambasador na Kosovu, Kristijan Heldt, pozvao je na formiranje nove vlade što je pre moguće, jer je, kako je rekao, pred njom mnogo zadataka.

heldt-pozvao-na-brzo-formiranje-nove-vlade

RTK2

Ove komentare nemački diplomata je izneo danas na okruglom stolu na temu "Budući razvoj Kosova - Kako nova vlada može da doprinese?" u organizaciji nemačko-kosovske privredne komore i Instituta Riinvest.

Energetska sigurnost, ekonomska politika, podrška izvozu i podsticanju investicija, kao i borba protiv neformalne ekonomije su neki od zahteva nemačko-kosovske privredne komore i Riinvesta-a za novu kosovsku vladu.

Predstavnici obe organizacije pozivaju novu vladu da sprovede fiskalnu politiku koja podstiče ekonomski rast, kako bi se osigurala stabilnost cena i konkurencija u privatnom sektoru.

Kažu da će nova vlada morati odmah da se suoči sa fiskalnim rizicima, uključujući Zakon o platama, odložene reforme socijalnih doprinosa i zahteve za novim šemama plaćanja.

Smatraju da je ublažavanje ovih fiskalnih rizika preduslov za početak rešavanja dugoročnih izazova ekonomskog rasta Kosova.

Asli Senkal iz Svetske banke navela je da je stopa siromaštva na Kosovu i dalje veoma visoka - oko 18 posto stanovništva živi u siromaštvu.

Prema njenim rečima, stvaranje novih radnih mesta je način za smanjenje stope siromaštva.

Aljban Hašani, izvršni direktor Instituta Riinvest, kao problem zapošljavanja na Kosovu vidi obrazovanje, zakon o porodiljskom odsustvu i odlazak radne snage sa Kosova.


Tagovi: NemačkaVlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije