Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Hil: Bez specifičnih rokova za pitanje Kosova, podržavamo najnoviji predlog

Američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, negirao je u intervjuu za Glas Amerike da postoje specifični rokovi koje SAD postavlja za rešavanje pitanja Kosova, ali kaže da se nada skorom ...
Image

Glas Amerike podseća da je posle razgovora sa državnim sekretarom SAD, Entoni Blinkenom, srpski predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Blinken naglasio potrebu da se što pre dođe do rešenja po pitanju odnosa Beograd-Priština. 

Na pitanje da li postoji neki novi rok koji SAD daju da se to reši, Hil kaže da ne zna nikakve specifične rokove, ali i da postoji utisak da dijalog traje jako dugo i da ga treba oživeti. 

„U tom smislu, zadovoljni smo što vidimo angažovanje evropskih zvaničnika na visokom nivou, savetnici za nacionalnu bezbednost Francuske i Nemačke su došli u region, to je veoma važno. I mislim da je sekretar Blinken želeo da naglasi našu želju da se ovo pitanje pomeri napred. Ima mnogo stvari na kojima želimo da radimo sa Srbijom i želimo da se pitanje Kosova reši u nekom obliku“, kazao je. 

Na pitanje kako je moguće da se dođe do rešenja ako najnoviji predlog predviđa da Kosovo postane članica UN bez priznanja Beograda i Srbija dobija ubrzan put ka EU, dok je Vučić više puta rekao da su priznanje Kosova i članstvo u UN neprihvatljivi, Hil navodi da ne bi da govori o specifičnostima, te da je to na Evropljanima. 

„Ali, mogu da kažem da Evropljani žele da se ova stvar pomeri s mesta. Očigledno da je reč o teškim pitanjima, ali važno je da obe strane razumeju da ima i drugih stvari koje se dešavaju u Evropi, na primer Ukrajina, i vreme je za napredak po tom pitanju. Mislim da su i predsednik Vučić i premijer Kurti saglasni da razmotre taj predlog i vide šta se može učiniti…Mislim da je predsednik Vučić u nekoliko navrata rekao da je potrebno da obe strane nešto dobiju i daju, to je pravi pristup i treba da vidimo može li nešto da uspe“, kazao je Hil.

On je dalje, odgovarajući na pitanje da li smatra da ima političke hrabrosti u Beogradu da se ide ka EU znajući da postoji predlog na stolu koji predviđa i Kosovo u UN, kazao da ne želi da govori o težnji ka EU samo u smislu da treba da se reši pitanje Kosova. 

„Mislim da ima mnogo elemenata, jedan je da se srpska spoljna politika uskladi sa EU, to je bila jedna od tema nedavnih diskusija. Mnogo različitih aspekata, ali ako ja procenjujem gde Srbija treba da bude u bliskoj budućnosti, mislim da je to u EU. I voleo bih da dodam, u zavisnosti od toga šta ljudi u Srbiji odluče, mislim da bi dobro mesto za srpsku bezbednost bilo u NATO-u“, naveo je. 

Hil je u intervjuu za Glas Amerike kazao i da se o potencijalnom strateškom partnerstvu između dve zemlje razgovara i da je takav dogovor moguć u budućnosti. Šta je još poručio čitajte na internet stranici Glasa Amerike. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.