Hil uveren da će nakon sporazuma i Beograd i Priština dobiti nešto

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil pozdravio je održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj je tema dijalog Beograda i Prištine i izrazio uverenje da će se na kraju dijaloga videti ...
Image

Istakao je da u Evropi ima puno modela sličnih Zajednici srpskih opština (ZSO), te da su Srbija i Kosovo možda jedinstveni, ali njihov problem ne.

„Prikladno je da su Evropljani uključeni u ovo, jer dobro poznaju te modele“, rekao je Hil agenciji Beta i istakao da SAD u potpunosti podržavaju napore Evropske unije koji su posrednici u dijalogu.

Na pitanje da li je Priština voljna da sprovede odluku o ZSO, rekao je da će na kraju „očigledno biti neke vrste sporazuma“ i da su svi uključeni znajući da on mora da se postigne tako da sve strane dobiju nešto.

„Na kraju ćemo videti progres i usaglašavanje svih strana“, rekao je Hil.

Istakao je da u novoj „armaturi“ u dijalogu ima dosta starih elemenata, te da je jedno od glavnih pitanja kakva će biti budućnost Srba na Kosovu.

Stav SAD, istakao je, jeste da bi priznanje nezavisnosti Kosova bilo dobro za sve, ali da je u ovom momentu važan dijalog.

„Dijalog mora da prođe kroz nekoliko kritičnih tačaka, uključujući pitanje ZSO. Cilj EU je postizanje potpune normalizacije odnosa, da životi ljudi mogu da teku normalno i da ekonomija i ostali faktori mogu da napreduju. Ohrabrujuće je da i Srbija razmišlja o tome, a posebno, jer je održana sednica u Skupštini o Kosovu. To je teška tema, pogotovo u Srbiji. Niko ne može da kaže da je ovo lako, posebno za ovdašnje ljude“, rekao je Hil.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.