„Spor oko registarskih tablica neće rešiti ključna pitanja u dijalogu Beograda i Prištine“

Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, kazao je da prevazilaženje spora oko preregistracije vozila neće doprineti rešavanju ključnih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine.
Image

Hil je rekao da se prištinske vlasti osećaju kao da su u sivoj zoni kada je u pitanju prijem u međunarodne organizacije.

Dodao je da zvanični Beograd ima pravo da postavlja pitanje šta će biti sa srpskom zajednicom na Kosovu.

„Srbija ima pravo da postavlja pitanje mogu li se Srbi osećati komforno na Kosovu, da li mogu osećati podršku i zaštitu zakona, da li mogu očuvati svoj identitet… To su pitanja od ključnog značaja… Srpska zajednica na Kosovu neće biti zaboravljena“, naveo je Hil.

Američki ambasador u Beogradu tvrdi da se „vrtimo oko pitanja registarskih tablica“.

„Kako god da se završi to pitanje, ne mislim da će rešiti ključne zabrinutosti obe strane – članstvo u međunarodnim organizacijama Kosova i pitanje budućnosti srpske zajednice. Registarske tablice to neće rešiti“, istakao je Hil.

Dodao je da SAD nisu deo dijaloga i da je „EU radila naporno i dugo na tom pitanju“.

Hil je mišljenja da rešenje treba da bude produkt briselskog dijaloga, a da Beograd i Priština treba da sarađuju u rešavanju otvorenih pitanja.

„Ne želimo da se dijalog pretvori u rešavanje sporova, želimo da se dijalogom rešavaju i veća pitanja“, poručio je američki diplomata.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.