Hil: Srbija će ući u NATO kada njeni građani budu želeli

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je NATO jasno stavio do znanja da Srbija, ukoliko želi, može postati deo tog saveza, ali i naglasio da će se to desiti onda kada njeni građani to ...
Image

„Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku i njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera već i kao saveznika“, rekao je Hil u odgovoru na jedno od pitanja koje su mu građani postavili preko društvenih mreža, penosi Beta.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i opasnosti od konflikta, Hil je izrazio uverenje da „postoji mnogo veća mogućnost za stvarni napredak u dijalogu nego za probleme“.

„Očigledno je da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja. Imaju prilično dobre posrednike iz EU, a i SAD su veoma aktivne. Jedva čekam da vidim neki napredak i mislim da svi možemo da se založimo za to i da se postaramo da svi budu na zadatku i da gledaju napred“, dodao je.

Komentarišući to što je Srbija jedina evropska zemlja koja ne želi da uvede snakcije Rusiji, Hil je rekao da je očigledno da Srbija ima različit odnos po pitanju sankcija Rusiji od SAD i svojih evropskih partnera.

„Ali, mislim da je važno da se koncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred“, dodao je.

Upitan zašto SAD podržavaju integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, Hil je rekao da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija i da je to teško porediti.

Petković sa Hilom o zbivanjima na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petkovićz, upoznao je danas ambasadora SAD u Srbiji, Kristofera Hila, sa poslednjim zbivanjima na severu Kosova i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz Prištine.

Petković je rekao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu, jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira.

S druge strane, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu na KiM, dodao je Petković.

Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje i od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima, upozorio je Petković.

„Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, što pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima. Svakodnevno svedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukinu i obesmisle dijalog i sruše i svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili. Uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On je sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike i još jednom podvukao da srpska strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorneim rokovima, ali da su nažalost „poslednje akcije Prištine ostavreni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad“.

Ukazao je i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan i poručio da će uprkos militantnim nastojanjima Prištine Beograd nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa, pri čemu, dodao je, ceni doprinos SAD procesu dijaloga.

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.