Hil: Vučićev angažman u dijalogu konstruktivan, potrebno je više od 48 sati

Američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o jučerašnjim sastancima predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.
Image

Hil je pohvalio Vučićev „konstruktivan angažman“ i izrazio nadu da će se doći do rešenja problema registarskih tablica.

„Imao sam veoma dobar razgovor sa predsednikom Vučićem o briselskom procesu. Podstakao sam predsednika Vučića da nastavi svoj konsruktivan angažman u procesu, u nadi da ćemo naći rešenje. Na kraju će biti potrebno da se uključe obe strane, ali konstruktivan pristup je ispravan. Imam puno poverenje kada iskusni ljudi poput Borela i Lajčaka rade na tom pitanju, da se može doći do rešenja“, izjavio je Hil.

Podvukao je da Sjedinjene Države veoma cene posao koji Evropska unija obavlja u dijalogu Beograda i Prištine, te da je lično impresioniran što je čovek sa renomeom i statusom Žozepa Borela juče bio osam sati angažovan na važnim detaljima oko dogovora o registarskim tablicama.

„Milsim da EU radi odličan posao. Ne možemo dozvoliti da problemi poput tablica stanu na put važnijim temama, celokupnog pristupa ključnim razlikama“, poručio je Hil.

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdno je sinoć odgovorio na zahtev američkog ambasadora u Prištini da odluku o novčanom kažnjavanju vlasnika vozila sa srpskim registarskim tablicama odloži za 48 sati.

Međutim, ambasador Hil smatra da to nije dovoljno.

„Mislim da je EU jasno stavila do znanja da je potrebno više od 48 sati, da bi volela da još 363 dana doda na to. SAD su potpuno sinhronizovane sa Unijom“, kazao je on.

Hil je dodao i da jučerašnje razgovore u Briselu ne bi ocenio kao „propale“, te da su potrebni dodatni razgovori i da obe strane budu fleksibilne kako bi se došlo do rešenja.

U Briselu juče nije bilo dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

Predsednik Srbije prihvatio je predlog EU za rešenje problema, ali kosovski premijer nije, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.