Hodžić: Dan osoba sa invaliditetom simbolizuje akcije koje treba preduzimati svakodnevno

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je samo jedan dan u međunarodnom kalendaru, ali simbolizuje akcije koje bi trebalo preduzimati svakodnevno kako bi se stvorile zajednice koje su raznolike i ...
Image

“Na ovaj dan se podržava prepoznavanje i vrednovanje raznolikosti zajednice, negovanje uloge koju svi imamo, bez obzira na naše spoobnosti; Razumevanje i učenje iz iskustava ljudi koji žive sa invaliditetom; Akcije svih nas, organizacija, agencija i dobrotvornih organizacija ne samo da pokazuju podršku Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, već se i posvećuju misiji da će stvoriti svet koji karekterišu jednaka ljudska prava”, poručuje Adrijana Hodžić, jedna od najglasnijih borkinja za ljudska prava, međusobno uvažavanje i suživot.

Tačan broj osoba sa invaliditetom na severu Kosova nije poznat. Procenjuje se da deset odsto od ukupnog broja stanovnika ima neku vrstu invaliditeta.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.