18:04, 29.06.2020Izvor: Beta, N1

Hoti najavio mogućnost vraćanja karantina u sredine sa najvećim brojem zaraženihKosovski premijer Avdulah Hoti upozorio je na mogućnost vraćanja karantina u sredine sa velikim brojem zaraženih korona virusom.

hoti-najavio-mogucnost-vracanja-karantina-u-sredine-sa-najvecim-brojem-zarazenih

Foto: N1

Nakon sastanka posebnog odbora za prevenciju pandemije, Hoti je rekao da se raspravlja o uvođenju karantina tamo gde ima najviše slučajeva zaraze.

"Policija će dobiti sva potrebna ovlašćenja. Sve resurse smo stavili u funkciju", rekao je Hoti.

On naglašava da se ne može dozvoliti da situacija izmakne kontroli.

"Imamo 49 smrtnih slučajeva, Klinika za zarazne bolesti je pretrpana, nema više mesta za bolesne. Na drugim klinikama se otvaraju mesta. Mere su jednostavne - maske, distanca i pranje ruku. Dužni smo da ih se pridržavamo", naglasio je Hoti.

On je upozorio da će preduzeti mere i podneti krivične prijave protiv osoba koje se ne pridržavaju tih mera.

Kosovski premijer je rekao da je trenutno 113 osoba smešteno na Klinici za infektivne bolesti, od toga šest u teškom stanju, kao i da osam procenata obolelih od COVID-19 čine lekari.

"Situacija je pod krhkom kontrolom i svi bi trebalo da radimo na upravljanju pandemijom. Razgovarali smo o merama koje ćemo preduzeti, počevši od smanjenja zaposlenih u institucijama. Zatvorićemo sve sektore u odeljenjima u kojima ima pozitivnih slučajeva. Zaražene ljude treba nadgledati zbog mogućeg širanja infekcije. U opštinama treba aktivirati lokalno rukovodstvo. Sanitarna inspekcija će preduzeti kaznene mere na ulicama, preduzećima i svuda. Inspektori će biti tamo 24 sata i ako ne nosite masku, bićete kažnjeni", rekao je Hoti, koji nije isključio mogućnost drugog talasa infekcije.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da je sav potencijal uložen u upravljanje situacijom. Kazao je da je treća faza postepenog otvaranja ekonomije rezultirala povećanjem broja slučajeva.

Zemaj je rekao da je povećanje slučajeva posledica neusklađenosti ponašanja sa merama.

"Pripremamo i novu strategiju testiranja. Počećemo masovno testiranje. Ministarstvo sa svim svojim kapacitetima daje sve od sebe kako se ne bi vratili nekoliko koraka unazad", rekao je Zemaj.

Na Kosovu je do ponedeljka zaraženo 2.677 osoba, ozdravilo je 1.425 obolelih, dok je broj aktivnih slučajeva 1.203.


Tagovi: Korona virusAvdulah HotiKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije