20:06, 23.10.2020Izvor: Koha Ditore, FoNet, N1

Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na KosovuKosovski premijer Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač, potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), piše list Koha Ditore.

hoti-potpisao-memorandum-o-saradnji-sa-sad-za-stvaranje-5g-mreze-na-kosovu

Foto: N1

Sporazum je potpisan u kosovskoj ambasadi u Skoplju, u prisustvu američkih zvaničnika, uključujući ambasadora SAD na Kosovu Filipa Kosneta.

Hoti ovaj sporazum smatra velikim korakom ka povećanju bezbednosti u toj oblasti.

"Ovim Kosovo preuzima svoje državne obaveze da bude na strani naših strateških partnera, kao što su Sjedinjene Američke Države", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su već preduzele odgovarajuće mere u Prištini u vezi sa tim pitanjem. Krač je rekao da je Kosovo veoma vredan partner SAD i da je potpisivanje memoranduma o saradnji dokaz snažnih veza.

U sporazumu o ekonomskoj normalizaciji, koji su 4. septembra u Vašingtonu potpisali u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, Kosovo i Srbija su se obavezali da će zabraniti upotrebu 5G uređaja koje pružaju nepoverljivi prodavci.

SAD komuniciraju sa mnogim zemljama sveta kako bi se usprotivile njihovoj saradnji sa kineskom kompanijom Huavej (Huawei).

Vašington je tu kompaniju stavio na “crnu listu”, jer smatra da ona predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednosi i da koristi tehnologiju za špijuniranje u ime kineske vlade.


Tagovi: TelekomunikacijeAvdulah HotiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije