Hoti: Priština u nepovoljnom položaju u dijalogu zbog Kurtijevih postupaka

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti kazao je u intervjuu za KosovaPress da međunarodni partneri Prištine zahtevaju da odmah bude uspostavljena Zajednica srpskih opština. Hoti je ...
Image

Hoti je naveo da je kosovska vlada, kada je on bio na njenom čelu, ostavila u nasleđe okvir za dijalog koji je imao za cilj obostrano priznanje.

Međutim, Hoti je mišljenja da su postupci Aljbina Kurtija unazadili proces koji se odvija u Briselu.

„Smatram da je pogrešan pristup sadašnje vlasti, od samog početka, doveo do situacije da sada naši međunarodni partneri zahtevaju da se odmah formira Zajednica srpskih opština“, rekao je Hoti.

Dodao je da je Priština u nepovoljnom položaju za dijalog zbog odluka koje su dovele do zaoštravanja situacije na severu Kosova i povlačenja dela Srba iz institucija.

„Potrebno je raditi na stvaranju političkog konsenzusa i blisko sarađivati sa međunarodnim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Državama, a sve kako bi se izbeglo stvaranje nepotrebnih problema na terenu“, naveo je Hoti.

Bivši kosovski premijer je izrazio nadu da će dijalog koji se vodi u Briselu biti transparentniji.

„Očekujem od vladinih zvaničnika da budu oprezni u akcijama koje poduzimaju, da rade na političkoj koheziji koja je potrebna za proces dijaloga“, kazao je Hoti.

Najavio je da će stranka na čijem je čelu zahtevati da se u skupštini predstavi predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer prema njegovim rečima, javnost sa tim nije upoznata.

Hoti je izneo optužbe na račun aktuelne vlade i dodao da nije adekvatno reagovala tokom nedavnih poplava na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.