14:49, 29.07.2020Izvor: Beta, N1

Hoti traži aktivaciju nacionalnog plana reagovanja zbog širenja epidemijeKosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da je Kosovo ušlo u drugi talas pandemije COVID-19 i zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da aktivira Nacionalni plan reagovanja.

hoti-trazi-aktivaciju-nacionalnog-plana-reagovanja-zbog-sirenja-epidemije

Foto: Nspm

On je rekao na sednici Vlade da, iako se predviđalo da će druga faza pandemije virusa korona doći na jesen, to se po svemu sudeći sada događa.

"Naša očekivanja su bila da se krajem juna i početkom jula, krivulja slučajeva smanji, ali očigledno, kao što se dešava u regionu i svetu, čini se da ulazimo u drugu fazu pandemije", rekao je Hoti.

Kosovski premijer zahteva da se aktivira Nacionalni plan za reagovanje, koji predviđa angažovanje svih nadležnih ministarstava i pratećih institucija na centralnom i lokalnom nivou, kao i angažovanje privatnog sektora.

"Moj zahtev je da se od danas aktivira Nacionalni plan reagovanja. Tražim od ministra unutrašnjih poslova da uzme u obzir moj zahtev i odmah pozove na prvi radni sastanak potreban tim, nosioce institucija da osiguraju njegovu primenu u praksi", rekao je Hoti.

Aktiviranjem plana, ministar policije preuzima ulogu vladinog koordinatora lokalnim upravljanjem incidentima.

Prema tom planu, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave odgovoran je za koordinaciju centralnih operacija na Kosovu, za pripremu, reagovanje i oporavak od prirodnih, tehnoloških i katastrofa koje je izazvao ljudski faktor.

Hoti je takođe od ministra zdravlja Armenda Zemaja zatražio da redovno izveštava Vladu o situaciji sa pandemijom.

"Posebno prognoze zdravstvenih stručnjaka za naredne nedelje i mesece, jer ćemo na osnovu njih preduzeti neophodne mere", rekao je Hoti.

Kosovska vlada je odlučila da se zdravstvenim radnicima zbog situacije sa pandemijom isplati dodatak od 300 evra za jun i juli ove godine.


Tagovi: Vlada KosovaKorona virusAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije