Hovenijer: Ukoliko želi da bude deo EU – Srbija će morati da prizna nezavisnost Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Džefri Hovenijer, kazao je da će Srbija morati da prizna kosovsku nezavisnost ukoliko želi da postane članica Evropske unije, javlja Kljan ...
Image

„Ja nisam evropski diplomata. Koliko sam shvatio, jedan od uslova za ulazak u EU, mislim da je to poglavlje 35 – tražiće se od Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu“, objasnio je Hovenijer.

Na pitanje da li će nakon prihvatanja predloga EU Srbija biti u obavezi da menja svoj ustav, američki ambasador je odgovorio da u evropskom planu tako nešto nije navedeno, ali da će Srbija to morati da učini ukoliko želi da bude deo Unije.

„Želja SAD i EU jeste da Kosovo bude deo evroatlantskih struktura. Ukoliko sam dobro razumeo – i Srbija zaista želi da bude deo Unije, bar je to nešto čemu teži“, dodao je.

Hovenijer je istakao da je trenutno njegov fokus na sastanku koji je planiran za 18. mart u Ohridu.

„U Ohridu se neće razgovarati o 11 tačaka evropskog plana, već o njegovoj implementaciji“

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, rekao je da se na predstojećem sastanku u Ohridu neće razgovarati o 11 tačaka predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prema Hovenijerovom rečima, u Ohridu će biti reči o tome kako se efikasno može primeniti sve ono što je napisano u pomenutom dokumentu.

„Iz perspektive Sjedinjenih Država – ovo je trenutak da se Kosovo integriše u EU i da ono preuzme svoju ulogu na zapadnom Balkanu kao nezavisna i suverena zemlja. Ovaj sporazum na kome se radi i o čijoj implementaciji će se pregovarati u Ohridu ovog vikenda, smatramo veoma važnim korakom napred i naglašavamo da smo blizu postizanja konačnog dogovora“, naveo je on.

Ambasador je rekao da ne veruje da će biti još jednog predloga rešenja kosovskog problema i dodao da je ovo veoma važan trenutak za obe strane.

„Razgovaraće se o aneksima, a naš glavni fokus je na efikasnoj i uspešnoj implementacijai dogovorenog“, istakao je Hovenijer.

Američki diplomata je kazao da zemlja koju predstavlja ne menja svoj stav, a to je da se postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine mora zasnivati na međusobnom priznanju.

Prema njegovim rečima, plan Evropske unije koji ima podršku SAD i Velike Britanije – predstavlja trenutno ono najbolje što je moguće ponuditi obema stranama.

Američki ambasador na Kosovu je poručio Beogradu i Prištini “da iskoriste momentum i reše nagomilane probleme”.

„U slučaju dogovora u Ohridu, snažno ćemo podržati aplikaciju Kosova za ulazak u NATO“

Hovenijer je rekao i da će “ukoliko 18. marta u Ohridu Kosovo postigne sporazum sa Srbijom – Priština imati pojačanu podršku Sjedinjenih Država kada je u pitanju apliciranje za ulazak u NATO”.

Naglasio je i da Priština treba hitno da formira Zajednicu srpskih opština.

„Smatramo da Kosovo to treba da uradi. Mnogo smo razgovarali o ZSO, to je obaveza koju je Priština preuzela na sebe i smatramo da je to dobro za Kosovo, jer bi bilo uspešnije u rešavanju zabrinutosti srpske zajednice“, pojasnio je Hovenijer.

Dodao je da ima prostora za napredak i da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu.

„Radićemo naporno sa Prištinom i Beogradom, kako bismo pomogli u stvaranju uslova za postizanje sporazuma“, poručio je američki ambasador na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.